Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vardjanovi priznanji za leto 2023 sestram frančiškankam z Rese in Gostilni pri Dularju

Objavljeno: Četrtek, 16.11.2023    Rubrika: PANORAMA
vardjanova priznanja - OTZ Krsko (1)

Prejemnika priznanj s predsednikom OTZ Krško Antonom Petrovičem in gozdarskim strokovnjakom Matjažem Mastnakom

Občinska turistična zveza mestne občine Krško je sinoči v Dvorani v parku razglasila in podelila Vardjanovi priznanji za najlepše urejen vrt in gostinski lokal na območju mestne občine Krško za leto 2023. Prireditev je z igranjem popestrila harfistka Lara Kozinc iz Sevnice, nadvse zanimivo predavanje na temo Drevesa za tretje tisočletje pa je izvedel dipl. inž. gozd., strokovnjak iz Arboretuma Volčji Potok Matjaž Mastnak.

vardjanova priznanja - OTZ Krsko (21)

Sestri frančiškanki Maristila in Veronika

Z namenom dvigniti ozaveščenost občanov o pomenu hortikulturne ureditve zunanjih bivalnih in poslovnih okolij in sobivanja z naravo je Občinska turistična zveza (OTZ) Krško že četrtič izvedla Vardjanov večer s podelitvijo Vardjanovih priznanj, ki so rezultat opravljenih ogledov pri turistični zvezi formirane komisije. Slednja na letnem nivoju obišče večje število pridelovalcev, obdelovalcev vrtov in zelenih površin ter stanovalcev večstanovanjskih objektov, ki zaradi občutka do estetskega videza in osebnega dobrega občutja v ozelenelem okolju namenjajo veliko pozornosti rastju ali pridelku v svojem bivalnem okolju.

vardjanova priznanja - OTZ Krsko (26)

Bogdan Dular s hčerko

Področju floristike se je poklicno in zasebno posvečal tudi hortikulturnik France Vardjan (1900 -1994), ki se je leta 1939 naselil v Leskovcu pri Krškem. Kot kmetijski strokovnjak, specialist za oblikovanje vrtov in krajine, je med drugim deloval kot strokovni učitelj, predavatelj na fakulteti, izvedenec za škropilne poskuse, strokovni vodja, svetovalec in tehnolog pridelovanja cvetja in zimske zelenjave v rastlinjakih. Bil je tudi plodovit pisec strokovnih knjig, učbenikov, člankov in priročnikov za vzgojo sobnih rastlin, lončnic, kaktej, rezanega cvetja idr. Vardjanovo življenjsko pot sta v uvodu prireditve zbranim osvetlili povezovalka Vardjanovega večera Ivanka Černelič Jurečič in višja kustosinja v Mestnem muzeju Krško Nina Sotelšek.

vardjanova priznanja - OTZ Krsko (30)

Matjaž Mastnak

V nadaljevanju sta predsednik OTZ Krško in gostujoči strokovnjak Matjaž Mastnak podelila letošnji priznanji. Vardjanovi priznanji za leto 2023 sta prejela Gostilna pri Dularju iz Kostanjka ter sestre frančiškanke na Resi. Sestre frančiškanke, ki domujejo na videmski Resi, opravljajo humanitarno in pastoralno dejavnost v Krškem od leta 1970 dalje. So samooskrbna skupnost, pri čemer se ureditvam, obdelavi in pridelavi posvečata predvsem sestri Veronika in Maristila, in sicer sestra Veronika predano skrbi za zelenjavni vrt, za katerega skrbi od vzgoje semen, zasaditve, obdelave vrta do pridelave in pobiranja pridelkov, medtem ko se sestra Maristila posveča urejanju cvetličnih gred ter kulturi cvetličenja, po čemer se lahko postavlja ob bok najvidnejšimi cvetličarjem v aranžiranju cvetja na našem območju.

vardjanova priznanja - OTZ Krsko (5)

Lara Kozinc

Gostilna pri Dularju v Kostanjku je družinsko gostišče s kakovostno gastronomsko ponudbo. Nosilec dejavnosti Bogdan Dular se ukvarja tudi s pridelavo vrhunskih vin lastne blagovne znake Dular, ob tem pa so ob gostišče skrbno umestili tudi zelene površine z okrasnim cvetjem, med katerimi izstopajo bele hortenzije in cvetoče sivke, ki z vonjavami pospremijo slavnostne življenjske dogodke, med katerimi še posebej v urejenem okolju izstopajo poročni obredi. Kot je v obrazložitvi za prejem priznanja povedala Černelič Jurečič, »so romantični prepleti peskanih poti, trave s paviljonom, vodnjak in umeščeni kipi tisti elementi, ki pričarajo praznično vzdušje za različne obrede in slavja. Travniška jasa, obdana s cvetjem, je odlična izbira za neomejen prostor za zabavo in druženje za pomembne mejnike v življenju.«

Po predavanju gozdarskega strokovnjaka Matjaža Mastnaka, ki je spregovoril o tem, katera drevesa so priporočljiva oziroma jih je zaradi podnebnih sprememb, bolezni in škodljivcev še smotrno zasajati na območju mest in na zasebnih vrtovih, so obiskovalci z organizatorji in nagrajenci večer zaključili ob pokušini slastne krške paštete, ki je bila pripravljena po starem zapisu Angele Kores, ki ga hranijo v Mestnem muzeju Krško. Žlahtno kapljico za to priložnost je prispevala Klet Krško..

B. M.
« Nazaj na seznam