Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Varstvo kot pri babici«

Objavljeno: Nedelja, 17.06.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
varstvokotpribabici (11)

Antonija Ban s svojimi varovanci ...

Leta 1958 je pričel Splošni zakon o šolstvu urejati tudi vključevanje otrok v vrtce, ki so jih pričeli graditi zaradi hitrega porasta zaposlovanja žensk. Od takrat do danes je minilo več kot pol stoletja, vrtci so v večini primerih postali samostojne institucije. Njihovo podlago za delo predstavlja Kurikulum za vrtce, ki kot cilj navaja (citiram) večje upoštevanje človekovih in otrokovih pravic, upoštevanje različnosti in drugačnosti otrok. Otrok je aktiven udeleženec procesa, ki z raziskovanjem, preizkušanjem in možnostjo izbire dejavnosti pridobiva nova znanja in spretnosti (konec citata). V ospredje pa ponovno spet prihaja zasebno varstvo, kakor je bilo nekoč pri babicah. O varstvu predšolskih otrok v krogu domače hiše in o aktivnostih, ki jih skupaj doživljajo, pa smo se pogovarjali z zasebno varuhinjo Antonijo Ban s Trebeža.  

varstvokotpribabici (12)

... od igre ...

V pogovoru nam je Antonija Ban v začetku podala nekaj svojih misli o svoji vpetosti v delo, ki ga z veseljem opravlja in povedala: »Celotna vsebina mojega dela predstavlja mene kot osebnost, moja znanja in izkušnje, ki sem jih zbrala tekom let. Vse se nanaša na delo  z ljudmi, od rojstva, razvoja, do težav, bolezni, socialnih vključenosti oz. izključenosti, druženju in zabavi, izobraževanju, kakovosti življenja in funkcioniranju v družbi. Cilj mojega dela je izčrpno uporabiti izkušnje s področja vzgoje, izobraževanja in sociale ter se dokazati kot izkušena in zaupanja vredna oseba z različnim znanjem, ki ga potrjujem z različnimi referencami.«

varstvokotpribabici (10)

... do raziskovanja zanimivosti.

Svojo dejavnost ima registrirano v svoji hiši z velikim dvoriščem in kakor je navedla in obenem pokazala v pomenku na njeni terasi, ko so malčki brezskrbno spali: »Z velikim dvoriščem, še večjim vrtom tukaj za hišo in hlevom. Moj cilj je, da se otroci v varstvu dobro počutijo, moj moto pa, da je moje varstvo takšno, kot bi bili pri babici. Vedno več je staršev, ki jim je ta oblika varovanja njihovih otrok veliko bolj všeč, ker je bolj domača, otroci so bolj samostojni in tudi manj bolni. Pot neznanega je na tak način lažje premagljiva, spoznavanje narave je bolj približano, raziskovanje gozda, travnika, pa tudi domačega vrtca ter živali v hlevu, je kot samo po sebi umevno in vse to otroci spoznavajo skozi igro. Otroci imajo zelo radi domače živali. Sama jih opazujem, vem, kaj jim je všeč in vem, kaj posamezniku paše, da se na vseh teh področjih razvija in da je pri raziskovanju zadovoljen.«

Sogovornica je še dodala, da so otroci izredno ustvarjalni, tako tudi radi rišejo, gnetejo s prstki, radi imajo glasbo, plešejo, se gibljejo tako zunaj, kakor v hiši. »Ob slabem vremenu se  imamo pestro in zanimivo, saj mesimo in izdelujemo kekse, kruh, kuhamo, živimo tako, kot v družini. Spodbujamo domišljijo, razvijamo govor, razne ročne spretnosti, pa tudi samopodobo.« Kar počnejo tudi v lepem vremenu. Tedaj gredo na sprehod, na obisk, na vrt, kjer poberejo zelenjavo, da poskrbijo za zdravo in neškropljeno kosilo. »Okrog prehrane naj povem, da obroke pripravljam sveže z domačo hrano. Na vrtu imam tudi zdravilna zelišča, ki jih poskušamo, kot so žajbelj, meta, pehtran in jih tudi pobiramo ter damo sušiti. Med sprehodom zaužijemo zdrav sadni obrok, nabiramo pa tudi gozdne sadeže kot so jagode, maline, češnje, lešnike,« naniza še Banova in doda, da viške sadja vloži v kozarce kot je kompot ali marmelada, ki ne vsebuje konzervansov, saj se ji zdi takšna hrana najbolj primerna za malčke.

»Naj povem, da sem svoj osnovni cilj že dosegla in sem s svojim delom zadovoljna. Kakor sem že povedala, sem uresničila cilj "varstvo pri babici". Otrokom, ki jih imam v varstvu, se nič ne mudi domov, ostali bi še kar pri meni in v veselje mi je, ko jih vidim, da so srečni ter radi prihajajo,« je z zadovoljnim tonom zaključila pogovor Antonija Ban.

M. H.
 
« Nazaj na seznam