Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Včeraj ocenjevanje salam, danes pokušina

Objavljeno: Petek, 10.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Salama, komisija4

Danes med 15. in 22. uro se bo v Sevnici odvijala tradicionalna Salamijada – prireditev, ki je namenjena moškim ob njihovem današnjem prazniku.

Na današnji 10. marca, na god 40 mučenikov, bo potekala v starem delu Sevnice tradicionalna salamijada, ki jo mnogi poimenujejo »mati vseh salamijad«.

Peter Vrtovsek in Rudi Mlinarič

Salamijada se je razvila spontano, med prijateljema, gostilničarjem Petrom Vrtovškom in tedanjim brivskim pomočnikom Rudijem Mlinaričem (foto: arhiv Oskar Zoran Zelič).

Vesten raziskovalec sevniške preteklosti Oskar Zoran Zelič, ki je izdal monografijo ob 60-letnici sevniške salamijade (letošnja je 62. zapovrstjo) pravi: »Star pregovor pravi, da se najboljše stvari v življenju zgodijo same od sebe. V soboto, 10. marca 1962, je v gostilno Vrtovšek proti večeru prišel brivski pomočnik Rudi Mlinarič, sosed in dober prijatelj gostilničarja Petra Vrtovška. Z birtom Petrom sta se ob kozarčku rujnega pogovarjala o dogodkih zadnjih dni, ki so bili tudi pod vtisom nedavnega dneva žena. Modrovala sta, zakaj tudi moški, ki se ’matrajo’ cele dneve, ne bi imeli svojega dne. Tako kot imajo predstavnice nežnejšega spola svoj praznik, bi si tudi moški zaslužili svoj praznik. Načela sta tudi pogovor o domačih salamah. Rudi, iskan klavec doma vzrejenih prašičev, vešč izdelovanja salam in klobas, se je pohvalil, da so mu to zimo doma narejene salame ’dobr' ratale’. Enako je mislil tudi birt Peter. Možakarja sta se vnela v debati o njih do te mere, da je mejila že na prepir. Naposled sta šla vsak po svojo salamo, ju položila na mizo, narezala in dala 'probat' naključnim gostom v gostilni. Mnenje gostov je bilo odločilno za pravično razsodbo. Med ustreznim mlaskanjem, ki so ga možje izdatno poplaknili z vinsko kapljico, je ocenjevalna komisija primerjala okus in videz obeh salam. Razsodila je, da je Rudijeva salama nekaj malega boljša od Petrove, kar je slednji tudi priznal.«

Salama, komisija8

Včeraj je petčlanska komisija v posebni sobi Vrtovškove gostilne ocenjevala salame, ki bodo v drugi polovici današnjega dne na voljo obiskovalcem prireditve.

Tako se je iz ’šankovskega prepira' med prijateljema spontano odvila prva sevniška salamijada, ki je prerasla v pravi salamarski praznik, kajti tradicijo svojih prednikov vzorno nadaljuje Društvo salamarjev Sevnica v sodelovanju z Gostilno Vrtovšek, ki jo vodi vnuk Petra Vrtovška, Jure Vrtovšek. Le-to pred moškim praznikom opravi zbiranje domačih salam, ki jih nato v posebni sobi Vrtovškega gostilne ocenjevalna komisija oceni. Ta se je sestala tudi včeraj, rezultati pa bodo znani na današnji prireditvi, ki se bo odvijala tako v gostilni kot pod šotorom, saj je pred leti sevniška salamijada postala tudi mednarodna. Na in s prizorišča dogajanja bo vozil tudi poseben avtobus.

S. R., foto: L. M.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»