Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Včeraj se je »rumena preproga« na Sromljah še bohotila v soncu, danes jo bo prekril sneg

Objavljeno: Ponedeljek, 05.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sromlje_cvetoce_narcise (7)

V teh dneh na Sromljah spet cveti več kot 20 tisoč narcis.

Današnji dela prost dan je marsikdo izkoristil tudi za kak prijeten izlet z družinskimi člani, saj se na velikonočni ponedeljek tudi letos ni smelo obiskovati bližnjih in sorodnikov (kot se rado reče, iti v Emavs), še posebej pa ne tistih, ki živijo izven statistične regije, kajti po dovoljenih obiskih na veliko noč od danes naprej spet veljajo poostreni vladni ukrepi zaradi epidemije. Tako smo se tudi mi odpravili na Sromlje, kjer je v teh dneh spet občudovanja vredna »rumena preproga«, ki jo naredijo številne cvetoče narcise.

sromlje_cvetoce_narcise (33)

Narcise rastejo na hribčku pod sromeljsko cerkvijo sv. Martina.

In teh je na sromeljski ali kar posavski »Golici« vsako leto celo več kot 20 tisoč. Kot nam je že pred časom pripovedovala predsednica Turističnega društva Sromlje Ana Kranjčič, so pred dobrimi 12 leti prizadevni člani društva na župnijski parceli prvo leto posadili najprej 3500 sadik narcis, nekaj let kasneje pa še 2500 in tako cel nekdanji župnijski vrt preuredili v neke vrste park, kjer je že prej bilo posajeno tudi sadno drevje. »Če vemo, da ima vsaka narcisa v povprečju tri cvetove in več, lahko rečemo, da vsako leto na Sromljah cveti čez 20 tisoč narcis,« je tedaj dejala Kranjčičeva. Posadili so jih z namenom, da bi olepšali kraj in privabili ljudi od vsepovsod na ogled te vsakoletne naravne atrakcije kraja.
Jutri vreme povsem zimsko, v naslednjih dneh pa velika možnost pozebe

sromlje_cvetoce_narcise (19)

Sromlje so bile že večkrat uvrščene med najbolj urejene izletniške kraje.

In ravno v današnjem sončnem in nekoliko bolj vetrovnem prazničnem dnevu, s katerim se zaključujejo letošnji velikonočni prazniki, je bila prava priložnost za občudovanje cvetočih narcis na Sromljah. A že jutri bo pogled nanje povsem drugačen, saj nas bo zajela izrazito hladna vremenska fronta, ki bo prinesla močno sneženje tako rekoč po vsej državi. Čeprav je že pomlad, bo zima očitno še pokazala svoje zobe, saj bo lahko na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zapadlo tudi do 30 centimetrov snega. Sledili bodo tri zelo mrzle noči in jutra, ko se bodo temperature spustile krepko pod ledišče. Meteorologi na žalost napovedujejo tudi pozebo, kar bi znalo zelo škodovati sadnemu drevju, ki je v teh dneh večinoma že v polnem cvetenju. Samo upamo lahko, da ne bo prevelike škode ...

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam