Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Večgeneracijski center Posavje in Sopotniki v Artičah

Objavljeno: Sreda, 20.11.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
received_541518039970465.
Večgeneracijski center Posavje in Sopotniki v Brežicah delujejo že dobri dve leti. Aktivnosti in storitve so se posebej med starejšimi odlično prijele, kar kaže vedno večje število uporabnikov; tako udeležencev, ki se udeležujejo aktivnosti v VGC, kakor tudi uporabnikov, starejših, ki se poslužujejo brezplačnih prevozov. V VGC smo tako v preteklem mesecu imeli 736 obiskov uporabnikov, Sopotniki pa so zabeležili prek 4000 prevoženih kilometrov za 92 prevozov uporabnikov.

Glede na odlično obiskanost v Brežicah sklepamo, da bi bilo zanimanje za tovrstne aktivnosti tudi na obrobju Brežic, torej v različnih krajevnih skupnostih. Tako smo na pobudo občine Brežice aktivnosti pričeli predstavljati tudi po krajevnih skupnostih. Čeprav z nekaterimi že dolgo sodelujemo, smo v ponedeljek, 18. 11. 2019, pripravili predstavitev v KS Artiče. Predsednici KS Nataši Sagernik in ostalim predstavnikom krajev smo predstavili možnosti sodelovanja in povezovanja. Nastalo je nekaj izhodiščnih točk, kjer bi lahko aktivnosti VGC prenesli na podeželje. Iskali pa smo tudi možnosti, kako bi starejšim še bolj približali Sopotnike, brezplačne prevoze za starejše. Hkrati pa je to bilo tudi povabilo za morebitne prostovoljce pri prevozih kakor tudi pri izvajanju aktivnosti, kjer bi posamezniki svoje znanje bili pripravljeni predajati naprej.

Kvaliteto življenja starejših lahko dvignejo tudi majhne stvari, ki imajo velik učinek. Prepričana sem, da to delo dobro opravljata tudi VGC in Sopotniki, seveda ob podpori Občine Brežice in ZPTM.

Napisala: mag. Mihaela Kežman, svetovalka področja III

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.
« Nazaj na seznam