Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Velika noč 2020: maše v praznih cerkvah, vstajenjske procesije odpadejo

Objavljeno: Četrtek, 26.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_3148

Vstajenjskih procesij na velikonočno jutro letos ne bo (foto: arhiv PO) ...

Letošnje praznovanje največjega krščanskega praznika velike noči (12. aprila) bo za katoličane zelo drugačno, kot so ga bili vajeni v preteklosti. Slovenski škofje ordinariji so namreč v torek na redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) po videokonferenci sprejeli določena priporočila za vernike in duhovnike o obhajanju velikonočnih praznikov v času epidemije koronavirusa.

Ker morajo že zdaj svete maše potekati brez navzočnosti vernikov, bodo seveda ista pravila veljala tudi ob prihajajočih velikonočnih praznikih, začenši s cvetno nedeljo (5. aprila).
DSC_3096

... prav tako ne blagoslova in delitve ognja na veliko soboto zjutraj (foto: arhiv PO).

Ta dan bodo župniki sami obhajali bogoslužje in simbolično opravili blagoslov zelenja, pri čemer lahko verniki doma pripravijo zelenje z vrtov ali butare in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Tudi velikonočno tridnevje bo potekalo v zaprtih cerkvah. Na veliki četrtek (9. aprila) bo večerna sveta maša, a brez umivanja nog in procesije z Najsvetejšim zakramentom, po maši bodo zvonovi utihnili. Obredi velikega petka (10. aprila) bodo potekali v preprosti obliki, brez vernikov, petja in prinašanja križa v procesiji, a s posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki so v stanju preizkušnje. Na veliko soboto (11. aprila) blagoslov in delitev ognja letos odpadeta, blagoslov jedil je veljaven po televiziji ali radiu, verniki lahko doma tudi sami spoštljivo blagoslovijo jedila. Verniki so povabljeni, da obred velikonočne vigilije v soboto zvečer spremljajo s prižganimi svečami v svojih domovih. Zvonovi po velikonočni vigiliji lahko znova zvonijo.

Letošnja velika noč bo minila brez vstajenjskih procesij. Škofje vabijo vse vernike v Sloveniji, da se 12. aprila ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo blagoslov. Župniki ob 8. uri zvonijo z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika. Škofje in župniki bodo v svojih zaprtih cerkvah darovali velikonočno sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Na velikonočni ponedeljek (13. aprila) naj se odpovejo obiski (t. i. Emavs), da se prepreči nevarnost širjenja epidemije.

Škofje vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje. Spoved po telefonu oz. spletu ni veljavna.

Sicer pa škofje še svetujejo, naj župniki obvestijo svoje župljane, kdaj bodo obhajali svete maše, in če obstaja možnost, naj poskrbijo tudi za spletni prenos maš. Bodo pa seveda na voljo tudi ogledi prenosov maš po televiziji, križev pot in tradicionalni blagoslov Urbi et orbi papeža Frančiška, tedenski nagovori nadškofa Stanislava Zoreta, velikonočna poslanica slovenskih škofov itd.

Podrobnejša priporočila za vernike in duhovnike so objavljena tukaj.

R. R., vir: SŠK
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci

19.09.2021 | Redakcija

Hribi in gore še vedno vabijo

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško