Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Velika sobota brez obiskovanja božjega groba in klasičnega blagoslova jedil

Objavljeno: Sobota, 03.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_1045

Velika sobota je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v božjem grobu, kar pa je letos vernikom onemogočeno, saj je prepovedano zbiranje v cerkvah.

Velika sobota, ki jo verniki praznujejo danes, je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v božjem grobu, kamor je bil prinesen na veliki petek. Posebno simboliko ima ta dan blagoslov velikonočnih jedil, ki pa ga tudi letos ne bo oz. ga bodo v nekaterih župnijah vseeno izvedli, a ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Če ne bi bilo epidemije, bi zgodaj zjutraj duhovniki blagoslovili velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Ob veliki noči se ogenj blagoslavlja, saj simbolizira Kristusa, ki je luč sveta. Marsikje je navada, da bogoslužni sodelavci po jutranjem blagoslovu ogenj raznesejo po domovih vernikov.
velika_sobota_zupeca_vas24

Blagoslovov velikonočnih jedil, ki jih ljudje prinesejo v košarah, letos v takšni obliki ne bo.


Čez dan bi morali potekati blagoslovi velikonočnih jedil, tako da se ljudje zberejo na določenem mestu in s seboj prinesejo košare, polne velikonočnih dobrot, ki jih duhovnik blagoslovi. Velikonočna jedila predstavljajo Jezusovo trpljenje: jajca – Kristusove rane in kaplje krvi, hren – žeblje, potica – trnovo krono, meso – Jezusovo telo, klobase – bič. Škofje ordinariji določajo, da je letos zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Škofje vabijo vse vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo predvidoma ob 15. uri.

Na veliko soboto zvečer po navadi potekajo velikonočne vigilije (bdenje), ki s slovesnim bogoslužjem uvedejo v skrivnost Kristusovega vstajenja. V luči trenutnih razmer Slovenska škofovska konferenca (SŠK) duhovnikom svetuje, naj velikonočno vigilijo opravijo ob 18.00 sami zgolj v zaprtih župnijskih cerkvah. Na začetku se opusti začetek vigilije ali lucernarij, prižiganje ognja. Takoj se prižge svečo. Procesijo se opusti, nato pa mašnik izreče velikonočno oznanilo. Sledi besedno bogoslužje. Pri krstnem bogoslužju se samo obnovijo krstne obljube. Sledi evharistično bogoslužje. Župnik naj vernike seznani, da bo ob 18.00 obhajal velikonočno vigilijo, in jih povabi, naj se mu v duhu pridružijo. Verniki so povabljeni, da spremljajo obred s prižganimi svečami v svojih domovih. Zvonovi po velikonočni vigiliji lahko spet zvonijo, s čimer že naznanjajo veliko noč oz. praznik Kristusovega vstajenja. Vstajenjskih procesij letos ne bo.

R. R.
« Nazaj na seznam