Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veliki četrtek – spomin na obhajanje Jezusove zadnje večerje

Objavljeno: Četrtek, 01.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_1030

Veliki četrtek je dan evharistije – maše in postavitve duhovniške službe. Na ta dan kristjani praznujejo obhajanje Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki je ustanovitev zakramenta evharistije in tudi zapovedi ljubezni ter služenja drug drugemu.

Z današnjim velikim četrtkom se v Katoliški cerkvi začenja velikonočno tridnevje (sem spadata tudi še veliki petek in velika sobota), ki je višek velikega tedna – gre za vrhunec cerkvenega leta, ki se začne na zadnjo nedeljo pred veliko nočjo oz. cvetno nedeljo. Z večerno mašo velikega četrtka se sklene postni čas, ki se začne na pepelnično sredo in traja 40 dni ter pomeni pripravo na največji krščanski praznik – veliko noč.

Na veliki četrtek se kristjani spominjajo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije. Spominjajo se tudi zapovedi ljubezni in služenja drug drugemu.
DSC_1038

Kruh in vino simbolizirata tudi cerkveno skupnost in njeno edinost.


Tudi letos bo praznovanje velikonočnih praznikov zaznamovano z zaostrenimi ukrepi proti širjenju koronavirusa. S Slovenske škofovske konference so dali jasna navodila za obhajanje velikega četrtka. Krizmena maša (ime je dobila po sveti krizmi – oljčnem olju, obogatenem z balzamom ali dišavnicami, nad katerim škof zmoli posvetilno molitev) na veliki četrtek dopoldne bo prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile. Vsem župnikom (duhovnikom) se za ta dan izjemoma dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Umivanje nog, že dano na izbiro, se opusti. Ob koncu svete maše se opusti procesijo z Najsvetejšim zakramentom. Najsvetejše se shrani v tabernakelj. Župnik naj vernikom sporoči, kdaj bo obhajal večerno mašo, in jih povabi, da se mu pridružijo v duhu in zmolijo rožni venec za duhovne poklice oz. preberejo dnevno božjo besedo. Po večerni sveti maši zvonovi utihnejo. Župnik povabi vernike k spremljanju neposrednih prenosov večerne sv. maše velikega četrtka.

R. R.
« Nazaj na seznam