Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veliki petek – dan Jezusove smrti na križu

Objavljeno: Petek, 10.04.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
20_praznik_kozjanskega_jabolka170

Stare Svete gore nad Podsredo in 14 kapelic Križevega pota (foto: arhiv PO)

Na današnji veliki petek, edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše, se verniki spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Na ta dan, kot tudi na pepelnično sredo, v katoliški Cerkvi velja strogi post. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo ter postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca. Tudi letošnji veliki petek je v znamenju ukrepov zaradi epidemije koronavirusa.

art-cathedral-christ-christian-208216

Verniki se na veliki petek spominjajo Jezusove smrti na križu (foto: pexels.com/Pixabay).

Današnja priporočila slovenskih škofov ordinarijev:
  • Škofje oziroma stolni župniki bodo v zaprtih stolnicah ob 18.00 brez navzočnosti vernikov opravili bogoslužje velikega petka.
  • Župnik (duhovnik) opravi bogoslužje velikega petka ob 18.00 sam in brez navzočnosti vernikov, v zaprti cerkvi, v najbolj osnovni in preprosti obliki (brez petja in prinašanja križa v procesiji). Pri obredu duhovniki izrečejo posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki se nahajajo v stanju preizkušnje (prim. Missale Romanum, str. 314, št. 13):
1. Nebeški Oče, tvoj Sin je z odrešilno smrtjo na križu prenovil človeštvo. Naj skrivnost preizkušnje utrjuje bolnike v veri, upanju in ljubezni.
2. Nebeški Oče, ti si naše zavetje v stiski. Naj pokojni pri tebi najdejo počitek, žalujoči pa tolažbo in upanje.
3. Nebeški Oče, tvoj Sin nas je s svojo smrtjo in vstajenjem odrešil. Stisko, ki jo trpimo, združi z daritvijo svojega Sina, da bomo rešeni preizkušnje.
  • Župnik naj vernike obvesti, da bo obred velikega petka obhajal ob 18.00, in jih povabi, da se mu v duhu pridružijo in zmolijo žalostni del rožnega venca oziroma molijo križev pot ob 15.00 (na Radiu Ognjišče). Prav tako jih povabi, da spremljajo križev pot papeža Frančiška (TV SLO 1 zvečer). Če obstaja možnost, naj duhovnik poskrbi za spletni prenos (npr. Facebook, Youtube itd.) obreda iz svoje cerkve. Ta dan naj prevladujeta sveta tihota in premišljevanje Gospodovega trpljenja.
  • Na veliki petek se ne zvoni z zvonovi (do velikonočne vigilije).
  • Nabirka za Sveto deželo je prestavljena z velikega petka na praznik povišanja svetega Križa (14. september 2020).
Velikonočna poslanica novomeškega škofa

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan v letošnji velikonočni poslanici med drugim te dneve, ko v nenavadnih okoliščinah praznujemo velikonočne praznike, primerja z Jezusovim krikom na križu: 'Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil.' In dodaja: »A ne pozabimo, ko se v različnih izolacijah v nas naseljuje tesnoba, ko spremljamo bogoslužja le prek zaslonov, ko ne moremo k velikonočni spovedi, ko prejemamo le duhovno obhajilo, da je Jezus vstal od mrtvih. On živi in ostaja med nami. To je temelj naše vere in trdnega upanja.« Svojo poslanico zaključi z besedami: »Naj v teh nenavadnih, a vendar svetih dneh Jezus pristopi tudi k nam in nas kljub na zunaj osiromašenim praznikom napolni z notranjim veseljem, tolažbo in srečo. Naj kljub izrednim okoliščinam v naših srcih odmeva vesela Aleluja.« Celotno poslanico novomeškega škofa si preberite tukaj.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

18.07.2019 | Redakcija

Hiša iz lesa, slame in gline