Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veliki petek – dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu

Objavljeno: Petek, 02.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_1055

Na veliki petek se kristjani spominjajo Jezusove smrti, ki je s svojim trpljenjem in smrtjo na križu odrešil svet; na fotografiji križ v župnijski cerkvi sv. Marka v Cerkljah ob Krki.

Petek pred veliko nočjo, veliki petek, je spomin na Jezusovo trpljenje, smrt na križu in pokop. Ta dan edinkrat v letu ni svete maše, ampak so samo obredi velikega petka, pri katerih se po navadi bere pasijon (poročilo o Jezusovem trpljenju, kot ga je napisal evangelist Janez) in časti križ. Obredi velikega petka so najstarejša in najbolj častitljiva dediščina starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti. Vendar zaradi trenutnih protikoronskih ukrepov tega tudi letos ne bo.

Župnik (duhovnik) opravi bogoslužje velikega petka ob 18.00 sam in brez navzočnosti vernikov, v zaprti cerkvi, v najbolj osnovni in preprosti obliki (brez petja in prinašanja križa v procesiji), se glasi eno od navodil Slovenske škofovske konference (SŠK) za veliki petek. Pri obredu duhovniki izrečejo posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki se nahajajo v stanju preizkušnje. Župnik naj vernike obvesti, da bo obred velikega petka obhajal ob 18.00, in jih povabi, da se mu v duhu pridružijo in zmolijo žalostni del rožnega venca oz. molijo križev pot ob 15.00 (ko je Jezus umrl na križu). Prav tako jih povabi, da spremljajo križev pot papeža Frančiška (ob 21.00 na TV). Ta dan naj prevladujeta sveta tihota in premišljevanje Gospodovega trpljenja, je še napotek SŠK.

Na veliki petek je tudi strogi post (odpoved mesu in da se le enkrat v dnevu do sitega najemo), ki pa ne velja za vse, ki so mlajši od 18 let ali starejši od 60 let, ter za nosečnice in bolnike.

R. R.
« Nazaj na seznam