Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Velikonočni ponedeljek raje kot za obisk sorodnikov izkoristite za družinski izlet

Objavljeno: Ponedeljek, 05.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
169856082_2937542386517010_367185319081406687_n

Današnji namig za družinski izlet so lahko tudi Sromlje, kjer že cveti več kot 20 tisoč narcis (foto: Ana Kranjčič, TD Sromlje).

Kristjani se na današnji velikonočni ponedeljek, dan po prazniku velike noči, ki je tudi dela prost dan, spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek ta dan obiščejo svoje bližnje in se z njimi veselijo novice o Kristusovem vstajenju, a so obiski sorodnikov in prijateljev zaradi epidemije že drugo leto zapored odsvetovani. "Na velikonočni ponedeljek naj se odpovedo obiski (t. i. Emavs), da se prepreči nevarnost širjenja epidemije," so zapisali slovenski škofje. Zaradi epidemije lahko tradicionalne obiske na ta dan nadomestimo s telefonskim klicem ali prazničnim sporočilom, predlagajo v Katoliški cerkvi.

Običajno je dan po veliki noči namenjen izletom, sprostitvi, obiskovanju sorodnikov in prijateljev, po številnih slovenskih krajih je navada, da na ta dan pripravijo tudi posebne igre s pirhi (npr. sekanje pirhov), a letos bo spet vse drugače. Kljub temu se lahko še vedno danes odpravite vsaj na kak izlet, če ne drugega, a je dovoljeno gibanje samo znotraj lastne regije. Mogoče pa vas bo pred torkom, ko naj bi zima spet pokazala svoje zobe, pot zanesla tudi na "posavsko Golico", se pravi na Sromlje, kjer so ravno v teh dneh že začele cveteti številne narcise - teh je po zagotovilih domačinov celo več kot 20 tisoč.

R. R.
« Nazaj na seznam