Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vinogradniška povorka na Studencu

Objavljeno: Nedelja, 11.11.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCN9878 (2)

Na Studencu so pripravili tradicionalno martinovanje z vinogradniško povorko.

Včeraj so na Studencu pripravili v čast svetemu Martinu, ki je zavetnik konjenikov, konjev, jezdecev, vojakov, orožarjev, kovačev, mlinarjev, sodarjev, vinogradnikov in vinarjev, domačih živali in gosi … tradicionalno, že 19. vinogradniško oz. Martinovo povorko.

Na čelu povorke je letos stopala in igrala na inštrumente sevniška godba, ki so ji sledile članice Aktiva žena Studenec ter nato številna vinogradniška društva iz sevniške in sosednjih občin. S povorko so želeli vinogradniki prikazati opravila, ki potekajo v vinogradu od zgodnje pomladi do pozne jeseni, ko se delovni vinogradniki veselijo pridelka. Del povorke so bili tudi starodobni traktorji z letnicami od leta 1954 dalje.

Veselje ob letošnji dobri letini se je nato nadaljevalo v ogrevanem šotoru na parkirišču nad gasilskim domom, kjer je po zabavnih vinogradniških igrah potekal tudi blagoslov mošta, ki ga je opravil domači župnik Anton Bobič. V večernem času je sledil ples s skupino Mambo Kings. V prostorih gasilskega doma so članice Aktiva žena Studenec v sodelovanju z lovsko družino pripravile še zanimivo kulinarično in lovsko razstavo. Za prihodnje leto, ko bodo obeležili že 20. Martinovanje na Studencu, že letos obljubljajo nepozaben dogodek.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost