Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Voden ogled makete železnice in obisk tržnice

Objavljeno: Ponedeljek, 27.07.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Maketa zeleznice, Sevnica (8)

Železničarska maketa v posebni sobi na sevniški železniški postaji (foto: arhiv PO)

Prvo soboto v avgustu zavod KŠTM Sevnica pripravlja brezplačen voden ogled po novem delu Sevnice. Vodniku se lahko pridružite ob 9.45 na sevniški železniški postaji, kjer si boste v posebnem prostoru ogledali maketo železnice in železničarsko zbirko različnih predmetov ter nato obiskali še Kmečko tržnico, na kateri bo potekala tudi degustacija lokalnih dobrot.

Maketa železnice je dolgotrajno in natančno delo upokojenega sevniškega strojevodje Ivana Puca, ki jo je kar nekaj let zavzeto ustvarjal v svojem prostem času. Razprostira se na približno 20 kvadratnih metrih površine, po kateri je speljanih preko 50 metrov tirov, ki jim ob njihovi poti dajejo živahnost poleg razgibane pokrajine tudi štirje tuneli, viadukt in celo galerija. Trenutni vozni park makete predstavlja 40 lokomotiv in motornih vlakov ter preko 150 potniških in tovornih vagonov. Modelčki so tipa H0, kar pomeni, da so izdelani v razmerju 1:87. Upravljanje z varnostno napravo in sama vožnja vlakov je podprta s pomočjo digitalne postaje.

Železničarska zbirka, ki je postavljena v bližini makete, je rezultat večletnega ljubiteljskega zbiranja različnih predmetov, povezanih z železnico, Milana Culetta iz Loke pri Zidanem Mostu, ki je za zbirateljstvo navdušil tudi svojo hčer Annemarie.

S. R./vir: KŠTM Sevnica

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam