Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge

Objavljeno: Nedelja, 20.05.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC09939
Na parkirišču pred NC Qlandia Krško je prejšnjo soboto potekala izobraževalna delavnica za motoriste "Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge".

Cilj delavnice je bil izboljšati varnost voznikov skuterjev , mopedov in motornih koles v cestnem prometu.

DSC09886
Delavnica » Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge », ki je potekala 12. maja 2018 na parkirišču trgovskega centra Qlandija v Krškem, je bila usmerjena na direktne udeležence v prometu - voznike motorni koles, mopedov in skuterjev. Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi nji samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje.

Problematični so tudi vozniki motornih koles v starostni skupini 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu Prometne policije se je v letu 2017 povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih starejših od 50 let.
 
Kako je potekala delavnica?
 
Delavnica » VOZI VARNO IN ODGOVORNO - MISLI NA SEBE IN DRUGE » je bila sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del.
 
Izobraževalna delavnica - teoretični del, ki je potekala na parkirišču trgovskega centra Qlandia je vsebovala ; statistične podatke o prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov ( stanje pnevmatik, zavor, svetlobni teles, nošenju zaščitne opreme ), kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista   ( snemanje čelade in drugo ).Ta del teoretičnega dela so podali predstavniki prometne policije inštruktorji varne vožnje, gasilci  in predstavnik reševalcev.

Na izobraževalni delavnici se je predstavila tudi nevladna organizacija Zavod Vozim - s svojo preventivno prometno delavnico Še vedno vozim - vendar ne hodim ( svoje videnje in doživetje je podal poškodovanec v prometni nesreči z motorjem).                                                                            
 
Praktični del delavnice je bil na poligonu ( parkirišču ) z vožnjo motorja okrog stožcev. Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del za voznike začetnike AM, A1, A2 in A kategorije. Vožnjo so demonstrirali predstavniki Prometne policije - inštruktorji motoristi s svojimi motorji. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v spretnostni vožnji.
 
Po zaključeni delavnici je bila vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura » Priročnik za varno vožnjo motorja », katero smo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje ; navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike.

Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.
 
Predsednik kluba Rak Janez Mede,
foto: Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam