Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrata so zaprle tudi planinske koče

Objavljeno: Ponedeljek, 16.03.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Jurkova koca na Lisci

Planinske koče so zaprla vrata.

Planinska zveza Slovenije vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora poziva, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, brez obiskovanja zahtevnejših in obljudenih ciljev. Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin.

»Za preprečitev širjenja koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma v družinskem krogu ... gore nas bodo počakale. Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice, zavedajmo pa se, da vsako druženje dveh ali več planincev, plezalcev, smučarjev, kolesarjev ... bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa. Velika možnost prenosa okužbe je z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Sem spadajo jeklenice, klini, skobe zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poti, plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje, klopce ... Priporočamo, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo,« sporoča PZS poziva vse, da upoštevajo priporočila, med kateri sodi tudi, da:

- planinska društva oz. klubi in njihovi odseki začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ...
- članstvo odsekov in alpinističnih klubov naj ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh večraztežajnih smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, skratka, vseh dejavnosti, pri katerih se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd.

»Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato je še posebej pomembno, da vsi skupaj in vsak posameznik delujemo odgovorno in preventivno za skupno dobro. Hvala za vso vašo medijsko aktivnost v teh dneh in obveščanje o aktualnem dogajanju glede epidemije,« je zaključek sporočila.

Vir: PZS
« Nazaj na seznam