Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrhunec 20. Praznika kozjanskega jabolka - sejem regionalnih produktov

Objavljeno: Nedelja, 13.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
20_praznik_kozjanskega_jabolka159

Množica obiskovalcev se je na trg v Podsredi zgrnila že pred uradno otvoritvijo.

Ta vikend je zaznamoval vrhunec enomesečnega dogajanja 20. Praznika kozjanskega jabolka, saj je bil trg v Podsredi znova premajhen za vse obiskovalce sejemskega dela jubilejne prireditve v organizaciji Kozjanskega parka, ki so se v lepem jesenskem vremenu zgrnili od vsepovsod. Ti so se lahko sprehodili mimo kar 150 stojnic, organizatorji so pričakovali 20 tisoč obiskovalcev in po videnem sodeč, so se njihova pričakovanja uresničila.

20_praznik_kozjanskega_jabolka72

Sejemsko dogajanje so uradno odprli ministra Zajc in Počivalšek, županja Krajnčeva, Carjevič leta Lupšina in direktorica KP Kunstova, ki so odtrgali vsak svoje jabolko.

Na sejmu, ki je postal zelo prepoznaven in ugleden po celi državi, se predstavljajo različni rokodelci, ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva in šole z območja Kozjanskega parka (KP). Že več kot 20 let delo in razvoj Kozjanskega parka soustvarja Mojca Kunst, aktualna direktorica KP, ki je v svojem nagovoru ob uradni otvoritvi sejma regionalnih produktov poudarila, da se je ideja o Prazniku kozjanskega jabolka rodila iz zasledovanja cilja povezati naravo in ljudi. "Danes po 20 letih lahko z gotovostjo rečemo, da nam je uspelo in da tukaj na Kozjanskem ljudje in narava znamo sobivati skupaj ter ustvarjati številne uspešne in pozitivne zgodbe. Prepričana sem, da bomo stanje narave ohranili in tako poskrbeli za dediščino naših zanamcev," je dejala Kunstova in dodala, da je Praznik kozjanskega jabolka ena izmed nacionalno najprepoznavnejših prireditev v teh krajih. Med povabljenimi gosti so na odru spregovorili minister za okolje in prostor Simon Zajc, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, županja občine Kozje Milenca Krajnc ter predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

20_praznik_kozjanskega_jabolka85

Ustoličenje novega Carjeviča Franca Lupšine

V sklopu številnih aktivnosti, ki jih izvajajo v travniških sadovnjakih na območju Kozjanskega parka, je tudi podelitev naziva Carjevič - najskrbnejšemu lastniku travniškega sadovnjaka za tekoče leto. V sklopu Praznika kozjanskega jabolka so ga podelili že 11. leto, letos pa si je ta naziv prislužil Franc Lupšina iz Hrastja pri Bistrici ob Sotli, ki je bil ob tej priložnosti tudi ustoličen. Predsednik komisije za izbor Carjeviča je bil Adrijan Černelč. Podelili so tudi kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park, in sicer kmetiji Omerzu, OŠ Koprivnica, Sandiju Šmalčiču in Poloni Šergon.

20_praznik_kozjanskega_jabolka157

Potekalo je tudi tekmovanje v peki "štrudla" za naziv "Štrudlmojstr-ca".

Še nekaj statistike: v 20 letih je bilo na sejmu 1668 stojnic, dvodnevno sejemsko dogajanje je v vseh teh letih obiskalo več kot 200 tisoč obiskovalcev. Na razstavi jabolk v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi je vsako leto na ogled okrog 50 različnih sort jabolk s travniških sadovnjakov, rekordno število pa so dosegli leta 2009, ko je bilo na razstavi kar 73 sort jabolk.

20_praznik_kozjanskega_jabolka147

Na 150 stojnicah je bilo zelo živahno.

Poleg tržnice z regionalnimi proizvodi so se oba dneva odvijale predstavitve projektov, šol, zavarovanih območij in partnerskih institucij, predstavitve društev in združenj ter tradicionalnih obrti in predelave sadja, potekale so tekmovalne in družabne igre, ustvarjalne delavnice za otroke, celotno sejemsko dogajanje pa so popestrili tudi s kulturnim programom, v katerem so se zvrstili ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine, skupaj prek 200 nastopajočih. Na otvoritvi sejemskega dogajanja so nastopili Maruša Kunst, Ema Dobrina in Aleksej Ivačič Kolar. Na ogled je bila razstava gob Gobarskega društva Kozjansko Kozje, odvil se je nogometni turnir mladincev in veteranov v malem nogometu, potekalo je tekmovanje v peki "štrudla" za naziv "Štrudlmojstr-ca", tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu, družabno kolesarjenje ter rekreativni tek na grad Podsreda. Sobotni večer je popestril nastop ansambla Donačka. Prireditev sta povezovala Zdenka Ivačič in Tomaž Pančur.

R. R.
« Nazaj na seznam