Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

VSO Posavje na obisku v Evropskem parlamentu v Strasbourgu

Objavljeno: Ponedeljek, 17.07.2017    Rubrika: PANORAMA    Ogledov: 356Sporočilo
VSO Posavje-Bruselj-evropski parlament
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pokrajine Posavje je od 3. do 6. julija organiziralo izlet v Evropski parlament v Strasbourg. Sprejela nas je evropska poslanka Patricija Šulin, zatem pa sta nam svoje delo predstavili še evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Lojze Peterle.

Prvi dan izleta smo obiskali mesti Derendingen  in Tübingen. V Derendingenu smo si ogledali cerkev Sv. Gala, v kateri je služboval Primož Trubar in kjer je tudi pokopan. Sledil je ogled Trubarjeve hiše, ki stoji na Trubarjevi cesti in nato ogled 500 let starega univerzitetnega mesta Tübingen, v katerem je Primož Trubar poučeval na univerzi ter natisnil prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem.

Po nočitvi v Strasbourgu smo si naslednji dan dopoldne ogledali staro mestno jedro Strasbourga in ga raziskovali z ladjico, mini-busom, nekateri pa peš.

Po kosilu nas je čakal ogled Evropskega parlamenta. Pred srečanjem s poslanci so nas v parlamentu v okrogli dvorani v kratki video predstavitvi  seznanili z nalogami in cilji Evropske Unije. Za tem nas je sprejel Klemen Žumer, ki nam je na kratko predstavil zgodovino in delo evropskega parlamenta. Sledilo je srečanje s slovenskimi poslanci  Evropske ljudske stranke Patricijo Šulin, dr. Milanom Zverom, Romano Tomc in Lojzetom Peterletom. Po uvodni slovenski himni, ki jo je zapela predsednica VSO Posavje mag. Martina Prevejšek, so nam poslanci predstavili svoje delo v parlamentu. Sledil je ogled dvorane Evropskega parlamenta, kjer smo v živo spremljali sejo.

Zadnji dan potovanja smo se na poti domov ustavili v čudovitem Salzburgu, kjer smo si ogledali veličastni stari del mesta ter se posladkali z Mozartovimi kroglicami.

Tridnevna ekskurzija je v prijetni družbi po Nemčiji, Franciji in Avstriji hitro minila. Polni lepih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili v Slovenijo.

Vir: VSO POSAVJE
« Nazaj na seznam
»