Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z delavnicami animiranega filma oživljali staro mestno jedro Krškega

Objavljeno: Petek, 26.07.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
izobrazevanje_animacija

V letošnjem poletju je bil v starem mestnem jedru Krškega izveden sklop delavnic na temo izdelave animiranega filma.

V okviru produkcije LIJAmedia, ki ima svoje prostore že več let v starem mestnem jedru Krškega, so se odločili, da bodo tudi sami s svojimi aktivnostmi prispevali k njegovi oživitvi. Zato so v okviru projekta Re-animacija starega mestnega jedra Krško, ki ga je sofinancirala Občina Krško, izvedli sklop delavnic na temo izdelave animiranega filma, s čimer so v Krško privabili tako izkušenega mentorja kot vrsto udeležencev.

V okviru projekta so bila v spomladanskih mesecih izvedena štiri strokovna izobraževanja na temo izdelave animiranega filma v tehniki kolaža ki so zajemala izdelavo scenarija izdelavo likov in ozadja, spoznavanje tehnike animiranja ter samo animiranje. Izobraževanja je vodil profesionalni filmski animator Leon Vidmar, ki deluje v Ljubljani, vendar izhaja iz Posavja. V sklopu izobraževanj so izdelali promocijski animirani film za staro mestno jedro Krško, ki je še v fazi postprodukcije, ter dva izobraževalna videa na temo izdelave animacije, ki sta že dostopna na youtube kanalu LIJAmedia. V zaključku projekta so v okviru Družinskega piknika v parku izvedli tudi delavnico animiranega filma za otroke, kjer so izdelovali različne like in ozadja na temo dogajanja v parku in jih animirali pred kamero. Animirani film so predstavili tudi v okviru letovanja Zveze prijateljev mladine Krško v Nerezinah, kjer so z dvema skupinama otrok izdelovali animacije na temo počitnic.

V sklopu projekta je bilo aktivno udeleženih 15 odraslih, predvsem učitelji, strokovni delavci šol, društev, mladinski delavci, ter drugi zainteresirani za izdelavo animiranega filma ter več kot 50 otrok. V LIJAmedia se zavedajo, da je potrebno zanimanje otrok in njihovo vključevanje v tovrstne delavnice spodbuditi že zelo zgodaj, če želimo, da ohranijo zanimanje tudi v mladosti in kasneje kot odrasli. S sodobno tehnologijo so mladi nenehno izpostavljeni različnim medijskim vsebinam, z vključitvijo v tovrstne projekte dobijo vpogled v ozadje nastanka medijskih vsebin, njihovo razumevanje in kritičnost do objavljenih vsebin, hkrati pa tudi razvijajo številne socialne in tehnične veščine in znanja ter ustvarjalno razmišljanje. Tudi v prihodnje bodo svoje projekte namenjali v veliki meri otrokom in mladim, hkrati pa tudi za odrasle krepili aktivnosti v starem mestnem jedru Krškega, v katerem vidijo tudi velik potencial za razvoj kulturnega turizma.

M. K. in M. B.
« Nazaj na seznam