Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z donacijo bodo pomagali nadarjenim učencem bistriške šole

Objavljeno: Petek, 31.01.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Rotary BoS 1

Predstavniki Rotary kluba Čatež s trenutnim predsednikom kluba Francijem Božičkom in ravnateljem Osnovne šole Bistrica ob Sotli Bogomirjem Marčinkovičem, ki je prevzel donacijo za podporo dela z nadarjenimi učenci

V Rotary klubu Čatež, ki v svojih vrstah združuje štiriindvajset posameznikov iz Posavja, Obsotelja in Kozjanskega, so predali prvo letošnjo donacijo. Prejela jo je Osnovna šola Bistrica ob Sotli za podporo dela z nadarjenimi učenci.

Člani Rotary kluba Čatež so na tradicionalnem torkovem srečanju v dvorani Hotela Terme v Termah Čatež donacijo v višini 1000 evrov izročili ravnatelju Osnovne šole Bistrica ob Sotli Bogomirju Marčinkoviču, ki je ob tem predstavil delo in življenje na bistriški šoli ter izpostavil številne visoke dosežke šole v državnem in mednarodnem merilu v zadnjih letih. Poleg raznih priznanj in nagrad se lahko šola pohvali tudi z visokim deležem nadarjenih in talentiranih učencev, obojih skupaj je med 129 učenci v tem šolskem letu kar dvajset, upoštevajoč le učence drugih dveh triad, saj teste za nadarjenost izvajajo šele po koncu prve triade. Nadarjenost in talente učenci kažejo na področjih likovne umetnosti, logike, matematike, angleščine in na glasbenem področju. Posebnost šole je, da si lahko nadarjeni in talentirani učenci sami izberejo mentorja, ti pa jim potem pomagajo pri pripravah na tekmovanja, jim nudijo strokovno in svetovalno pomoč ter pomagajo pri udeležbah na strokovnih ekskurzijah in izmenjavah. Donacijskih sredstev so na šoli zelo veseli, saj bodo z njimi lahko mladim omogočili boljše pogoje za razvoj talentov. Kako dragocena so ta sredstva, je ravnatelj ponazoril na primeru, ko je ekipa interesne dejavnosti robotike pred leti zmagala na državnem tekmovanju, s čimer si je prislužila udeležbo na svetovnem tekmovanju v ameriškem univerzitetnem mestu Arkansas, a ker stroškov udeležbe na tekmovanjih v tujini osnovnošolskim ekipam država ne krije, so lahko nadarjenim konstruktorjem in računalničarjem, ki so kasneje osvojili naziv svetovnih prvakov v inovativnosti, udeležbo na svetovnem tekmovanju omogočili le s sponzorskimi sredstvi.

Rotary klub Čatež, ki mu trenutno predseduje zdravnik iz Bistrice ob Sotli Franci Božiček, poleg rednih podpor za boljšo vključenost socialno ogroženih učencev v obšolskih dejavnostih z donacijami podpira tudi tiste projekte posameznikov, ki dajejo posavskemu, kozjanskemu in obsoteljskemu okolju dodano vrednost. Letos načrtujejo podporo trem projektom. Ob bistriški šoli bodo donaciji namenili še uspešni potapljačici, tudi slovenski rekorderki Slavici Žertuš za udeležbo na tekmovanjih ter za dodatna šolanja Brežičanki Simoni Potočar Agrež in njeni psički Tequili, tandemu, ki se uspešno vključuje v reševalne iskalne akcije. Glavni vir donacij v Rotary klubu zberejo z organizacijo dobrodelnega Miklavževega koncerta, ki so ga v rotarijskem letu 2019/2020 priredili decembra v Viteški dvorani gradu Brežice, ter z organizacijo likovne kolonije, ki jo bodo po nekaj letih premora ponovno organizirali spomladi in jo bodo zaključili z licitacijo likovnih del.

Emilija Šterlek
« Nazaj na seznam