Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z gibanjem in glasbo za boljše duševno zdravje

Objavljeno: Četrtek, 17.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_5183
10. septembra, ko obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora, smo se na društvu Ozara -  Enoti Brežice  odločili, da se odpravimo na pohod.

Na ta način smo obeležili dan, ki je za mnoge naše člane in uporabnike še kako pomemben. Združenje Ozara namreč deluje na področju pomoči osebam z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in misel na samomor je srečala že marsikaterega od naših uporabnikov.
IMG_5188


Stanje glede samomorov v naši državi ni  nič kaj zavidljivo. V Sloveniji je v letu 2020 zaradi samomora umrlo 394 oseb. Smrti zaradi samomora lahko preprečujemo in pri tem lahko sodeluje prav vsakdo od nas. Zelo pomembno je prepoznavanje stiske, še pomembneje je spregovoriti o težavah in poiskati strokovno pomoč. Na dobro duševno kondicijo in ohranjanje le-te pa vsekakor vpliva tudi gibanje na svežem zraku ter sproščeno vzdušje v družbi sebi enakih. Zato smo se na enoti Ozare Brežice odločili, da obeležimo ta pomemben dan s hojo in druženjem.
IMG_5212
Izpred naše enote smo se odpravili peš po nasipu do Mosteca, kjer je sledila malica in druženje, kasneje pa še petje ob kitari. Tudi glasba in petje nam veliko pomenita, zato imamo enkrat tedensko glasbeno delavnico, kjer prepevamo različne slovenske popevke ob spremljavi kitar. Seveda pa ne pozabimo na gibanje in izvajamo enkrat tedensko tudi sprehode po nasipu v okolici Brežic. Za naše uporabnike sta to, poleg ostalih aktivnosti, ki jih izvajamo, pomembna popotnika v skrbi za lastno duševno zdravje in preprečevanje samomorilnosti.

Ob tem naj omenimo še akcijo »Prekolesarimo svet«, ki vsako leto spremlja obeleževanje svetovnega dneva preprečevanja samomora. Ozara – Nacionalno združenje za kakovost življenja je vsako leto partner v omenjeni akciji. Le-ta poteka od 10. septembra do 10. oktobra, ko obeležujemo še Svetovni dan duševnega zdravja. V akciji lahko sodeluje prav vsakdo, ki ima kolo – tudi sobno in nabira kilometre v boju za preprečevanje samomora. Tudi na Ozari - Enoti Brežice kolesarimo temu v prid in pridno nabiramo kilometre na sobnem kolesu.

Janja Jurečič, strokovna delavka Ozare, enota Brežice
« Nazaj na seznam