Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z mirnim shodom izrazili nasprotovanje uvedbi samotestiranja v prostorih osnovne šole

Objavljeno: Ponedeljek, 15.11.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Mirni shod, samotestiranje (2)

Miren shod staršev pred sevniško osnovno šolo

V današnjem jutru so starši šoloobveznih otrok z mirnim shodom v bližini OŠ Boštanj in OŠ Sava Kladnika prebrali poslanico, v kateri sporočajo, da nasprotujejo uvedbi samotestiranja učenk in učencev v prostorih osnovne šole in pretiranemu obveznemu nošenju mask v šoli ves čas. Njihovo sporočilo objavljamo v celoti.

Spoštovane občanke in občani občine Sevnica!

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Sava Kladnika Sevnica, skupaj z ozaveščenimi občani na miren in dostojen način sporočamo Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Vladi Republike Slovenije, njeni svetovalni skupini za covid in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, da nasprotujemo uvedbi samotestiranja vseh učencev v prostorih osnovne šole in pretiranemu obveznemu nošenju mask v šoli ves čas.

Svoje nasprotovanje utemeljujemo z naslednjimi argumenti:

1. Skrb za zdravje in odgovornost za sprejemanje odločitev, ki so vezane na zdravstveno stanje otrok, sta izključni domeni in odgovornosti staršev.
NAŠI OTROCI SO NEDOTAKLJIVI IN SE BREZ SOGLASJA STARŠEV NE SME POSEGATI V NJIHOVO INTEGRITETO. Tako mora ostati tudi v obstoječih, zapletenih družbenih okoliščinah.

2. Samotestiranje je medicinski poseg, je POSEG V TELO. Šola NI PRIMEREN PROSTOR, kjer bi se taki posegi opravljali. Z našega moralnega stališča ne morejo obstajati objektivni pogoji, pod katerimi bi se osnovni namen šolskega prostora - to je izobraževanje - spreminjal.

3. Samotestiranje je zahteven medicinski poseg in v nekaterih navodilih proizvajalcev ob hitrih testih je tudi jasno zapisano, da otrok do 14. leta potrebuje pomoč in nadzor odrasle osebe. Zaradi svoje, v zakonodaji tudi objektivno zapisane prepoznane ranljivosti otroci uživajo posebno varstvo in skrb, da odrasli delujemo v njihovo NAJVEČJE DOBRO. Vsakemu otroku PRIPADA PRAVICA, da je v situacijah, ki zahtevajo medicinske posege, ob njem najbližja pomembna oseba, torej STARŠI ali SKRBNIKI. Starši, ki doma izvajamo samotestiranje, vemo, kako zahteven proces je to. ZAHTEVEN je tako na čustveni kot psihofizični ravni, kot na področju ročnih spretnosti.

4. Na podlagi naših lastnih izkušenj iz prakse si poleg omenjenih dilem starši šoloobveznih otrok postavljamo tudi mnogo vprašanj o morebitnih nevarnostih, o možnostih poškodb v procesu samotestiranja in vprašanj o možnosti neustrezne rabe medicinskega materiala, če bi otroci samostojno rokovali z njim.

Zavedamo se, da PEDAGOŠKI DELAVCI NISO MEDICINSKO OSEBJE, ki bi lahko v tej zvezi prevzemali kakršno koli odgovornost. Vemo, da jih je mnogo proti samotestiranju v šoli, zato jim na tem mestu izrekamo PODPORO.

Mnogi starši samotestiranja ne bi dovolili tudi v primeru, če bi ga izvajali zdravstveni delavci. Testiranje zdravih otrok brez simptomov, ki bi nakazovali na bolezen, NI UPRAVIČENO TESTIRATI IN POSEGATI V NJIHOVO INTEGRITETO.

5. Vsak medicinski poseg, tudi samotestiranje, je povezan z določenim čustvenim, psihološkim in tudi telesnim NELAGODJEM. Večina nas ga je že doživela in ozavestila. Strah pred posegom, nelagodje ob samem posegu, nelagodje in zaskrbljenost glede samega rezultata testa doživljamo vsak na svoj način, a vsa omenjena čutenja in razmišljanja so razumljiva, pričakovana in relevantna, hkrati pa človeka čustveno obremenijo. Otrok je od vstopa v osnovno šolo do izstopa iz nje ČLOVEŠKO BITJE, OSEBA, V INTENZIVNEM CELOSTNEM RAZVOJU. Zaradi tega je še bolj RANLJIV, saj nima razvitih orodij za učinkovito spoprijemanje s tako obremenilnimi situacijami. Za optimalen razvoj v šoli POTREBUJE VARNO IN SPODBUDNO UČNO OKOLJE. Situacija samotestiranja v šoli mu izpolnjevanja te potrebe po varnosti NE ZAGOTAVLJA.

En del ozaveščene starševske skrbi, kakor tudi odgovornosti staršev, je, da v situacijah, ki so za otroka obremenilne, svojim otrokom omogočajo oz. jim zagotavljajo svojo varno in pomirjajočo bližino. Šolski delavci v tem primeru NISO USTREZNE OSEBE.

6. Kaj če bi bil možen izid samotestiranja pozitiven rezultat?

Če bo otrok pozitivne rezultat testa doživel v šolskem prostoru, bo v čustvenem smislu zelo osamljen v svoji ravnokar ODKRITI RANLJIVOSTI. Kljub morebitni podpori in celo razumevanju odraslih, bo od razbranem pozitivnem rezultatu popolnoma RAZGALJEN IN IZPOSTAVLJEN. Poleg svojega okrepljenega strahu bo zelo verjetno doživel tudi strah in vse pripadajoče REKACIJE sošolcev in šolskih delavcev.

Če je samotestiranje namenjeno PREVENTIVI, se mora nujno ZGODITI PRED VSTOPOM V ŠOLSKI PROSTOR, saj sicer nima nobenega smisla. Dejstvo je tudi, da se veliko otrok vozi v šolo z avtobusom, kar pomeni utemeljeno tveganje in dodatno slabšanje zdravstvene situacije v družbi in naši lokalni skupnosti. Starši ne najdemo niti enega samega razloga, da bi se TA POSEG ODVIJAL V ŠOLI.

Logično je, da se bo v primeru izkazanega pozitivnega rezultata v šolskem prostoru zavrtel ves niz dejavnosti, nobena od njih pa NI ZARES V PRID OMENJENEMU OTROKU, temveč ga NEZAŠČITENEGA POPOLNOMA IZPOSTAVI.

Niti slučajno si ne znamo predstavljati, kako boste poskrbeli za učence, ki bodo ugotovili, da so v neposredni bližini učenca, katerega tekst bi pokazal, da je pozitiven. Še manj si predstavljamo skrb za dva, tri ali učencev v oddelku hkrati.
OTROCI IN MLADOSTNIKI IMAJO PRAVICO, DA TAKIM OBREMENILNIM OKOLIŠČINAM IN KASNEJŠEMU URGENTNEMU UREJANJU ZADEV V ŠOLI NISO IZPOSTAVLJENI.

7. Starši odločno nasprotujemo tudi obveznemu nošenju kirurških in FFP2 mask v šoli za vse otroke VES ČAS. Ukrep je pretiran in nesorazmeren ter povezan s čustvenim, psihološkim in telesnim NELAGODJEM. Pri otrocih opažamo dihalne in psihične stiske. Ne moremo se sprijazniti z razlago nekaterih pedagoških delavcev, ki so učencem rekli, da »NAJ SE NAVADIJO«.

Raziskave kažejo, da se je otrokom, ki so maske nosili ves čas, povečala utrujenost, slaba koncentracija, zaspanost in apatičnost, najmočneje pa so bile izražene psihološke spremembe. Nobenega tehtnega razloga ne vidimo, da morajo naši otroci, ko so v razredu sami s svojo učiteljico ali učiteljem, nositi maske ves čas pouka in še več kot traja sam pouk. Tako morajo učenci – vozači le-te nositi že na poti v šolo in iz nje na avtobusih, otroci nižjih razredov pa odslej tudi v podaljšanem bivanju.

Odgovornost odraslih - najprej nas staršev, nato pa tudi pedagoških delavcev in absolutno tudi vseh pristojnih služb je, da jih zaščitimo pred omenjenimi stiskami. Otroci imajo pravico, da od nas odraslih pričakujejo, da bomo takšne zadeve uredili na varen, zaseben, spoštljiv in dostojen način.

Prav tako se nam zdi zelo pomembno poudariti, da zastopamo stališče, da omenjene zahteve po samotestiranju otrok v šoli doživljamo kot HUDO KRŠITEV PRAVIC IN ODGOVORNOSTI STARŠEV ter NE RAZUMEMO, zakaj se staršem s tem odlokom izraža doslej NEPREDSTAVLJIVO NEZAUPANJE BREZ PODAJANJA REALNIH ARGUMENTOV.

Še več. Pogojevanje odprtosti šol s pripravljenostjo pedagoških delavcev, da v šolskih prostorih izvajajo dejavnosti, ki nimajo nobene zveze z njihovim poslanstvom, je v tej situaciji nedopustno. Pedagoške delavce se s temi pričakovanji hkrati popolnoma izpostavlja VSEM PRAVNIM POSLEDICAM.

Tudi SVIZ – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pričakuje pojasnila nejasnih ukrepov v šolah, saj se vlada o njih ni z nikomer predhodno posvetovala.

Z odlokom določene ukrepe občutimo starši kot IZJEMNO NESORAZMERNO PRISILO OBLASTI, ČESAR NE MOREMO SPREJETI – IN TO NE S PRAVNEGA, NE Z MORALNEGA VIDIKA.

Delovanje osnovnih šol že dve leti poteka v izrednih razmerah in izjemno pomembno se nam zdi, da Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport PRENEHA VALITI TOLIKŠNO BREME ODGOVORNOSTI NA NAŠE OTROKE IN PEDAGOŠKE DELAVCE, saj KORONA PROBLEMA S SAMOTESTIRANJEM V ŠOLSKIH PROSTORIH in PRETIRANIM NOŠENJEM MASK VES ČAS V ŠOLAH NE BOMO REŠILI.

Namesto tega NAJ OBLAST OMOGOČI, da bo učni proces z našimi otroki potekal MIRNO, PREDANO, ODGOVORNO, BREZ PRISILE, BREZ DELITEV in DISKRIMINACIJE ali ŠOLANJA NA DALJAVO, S ČIMER NAM V NASPROTNEM PRIMERU LE-TA GROZI.

Spoštovane, spoštovani!

Danes so glas proti odloku vlade o samotestiranju v šolah dvignili starši tudi v drugih slovenskih krajih. Naše argumentirane besede in zahteve so naša USTAVNA PRAVICA.

OBVEŠČAJMO JAVNOST, ŠIRIMO ZAVEST O TEM, PREDEN BO PREPOZNO, SAJ SE Z NAČRTOVANIM SAMOTESTIRANJEM V ŠOLAH UKREPI NE BODO KONČALI, AMPAK SE BODO LE ŠE STOPNJEVALI. Logično nadaljevanje dogodkov je PRISILNO CEPLJENJE IN UVAJANJE POGOJA PC – TUDI ZA NAŠE OTROKE.

Epidemiološka situacija se izkorišča na račun interesov, ki velikokrat nimajo veze ne z ljudmi, ne z zdravjem. APELIRAMO, DA SE NAJ ZDRAVSTVO UKVARJA SAMO Z ZDRAVSTVOM, POLITIKA PA NAJ SE UKVARJA SAMA S SEBOJ.

Pozivamo odločevalce, da ponovno pretehtajo svoje odločitve glede ukrepov, povezanih z zajezitvijo okužb. Če bo vlada svoj namen samotestiranja otrok v šolskih prostorih kljub argumentiranim dejstvom številnih staršev, povezanih skupin, pedagoških delavcev in vodstev šol enostransko in samovoljno uveljavila, jih bomo starši primorani zavarovati.

Današnji shod staršev učencev sevniške osnovne šole zaključujem z mislijo:
POSAMEZEN PRST NA ROKI JE ŠIBAK,
PRSTI, STISNJENI V PEST, PA IMAJO MOČ!
ZDRUŽENI SMO MOČNEJŠI!

Vir: CI Otrok ne damo, foto: S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»