Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z mladimi v času korone

Objavljeno: Sreda, 24.02.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Blue and White Illustrative Covid-19 Work from Home Tips Facebook Post (1)
Koronakriza je prinesla veliko omejitev in prilagoditev na delo. Predvsem težko je vzpostavljanje pristnih in zabavnih vsebin za otroke in mlade, saj so bili v času šole na daljavo že precej izčrpani od gledanja v ekrane in socialne distance.

V času epidemije smo se namestili v domače dnevne sobe ter upali, da bo stanje hitro minilo. Ob tem je čas korone prinesel številne izzive na področju ohranjanja socialnih stikov z mladimi. V običajnih okoliščinah v Sevnici deluje Mladinski center Sevnica, kamor zahajajo različni otroci z najrazličnejšimi željami in potrebami. Ob tem je treba poudariti, da je bil za večino otrok, ki so dnevno prihajali v Mladinski center, zanje to drugi dom in so se v njem dobro počutili. Ob zaprtju Mladinskega centra pa je bil stik s temi otroki okrnjen in skorajda izgubljen.

Družinski inštitut Zaupanje je kljub temu ohranjal stik z mladimi preko socialnih omrežjih, telefonskih klicev ter video klicev. Namen inštituta je bil predvsem ponuditi virtualni Mladinski center in omogočanje mladim, da sproščeno in igrivo klepetajo med sabo, čeprav na daljavo. Mladinska klepetalnica je bila na voljo od decembra, vsak petek ob 18. uri preko aplikacije Zoom, udeleženci pa so se na srečanje prej prijavili preko e-pošte ali telefona h koordinatorki mladinske klepetalnice.

Teme, o katerih so govorili, so bile povezane s šolanjem na daljavo in o izzivih, ki jih ta prinaša, skozi oči mladih. Izmenjevali so si izkušnje, kako se lahko na varen način družijo v času epidemije in razvijajo svoje potenciale. Ob tem se je pojavila tudi potreba po učni pomoči, zato se je Mladinska klepetalnica oblikovala še kot individualna učilnica za medsebojno pomoč mladim. S tem se je poskušal ohranjati stik z mladimi, vendar so vsi deležniki klepetalnice enakega mnenja, da je stik v živo še vedno najpristnejši in se že vsi veselijo ponovnega srečanja v živo. Koordinatorka mladinske klepetalnice, Katja Radej iz Družinskega inštituta Zaupanje, še poudarja, da je dostop do mladih v tem času okrnjen in mladi niso tako aktivni, kot bi bili sicer.

Dokler bodo vladni ukrepi preprečevali druženje v Mladinskem centru Sevnica, bodo na Družinskem inštitutu Zaupanje vsak petek odprli online povezavo za Mladinsko klepetalnico, ki bo ob 18.00. Prijave na Mladinsko klepetalnico pošljite na elektronski naslov: ris.sevnica@gmail.com ali v inbox Facebook profila Mladi za mlade v Sevnici. Lahko pa tudi konkretno stopite v stik s strokovnimi delavci Družinskega inštituta Zaupanje in povprašate o konkretnih informacijah na telefonsko številko 068 – 643 – 349.

Mladinska klepetalnica je del aktivnosti konzorcija nevladnih organizacij »Močni, povezani in učinkoviti – za večjo vključenost vseh«, ki je financiran s strani Ministrstva za javno upravo.

Družinski inštitut Zaupanje
« Nazaj na seznam