Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z norveškim filmom Preko meje se je zaključilo letošnje filmsko poletje v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Sreda, 17.08.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pmb_6_kino_na_grajskem_dvoriscu (7)

Zahvala direktorice Alenke Černelič Krošelj Tobiji Medvedu (Kino Brežice)

Sinoči se je na brežiškem grajskem dvorišču odvil še šesti in hkrati zadnji letošnji film v sklopu kina na grajskem dvorišču. Šlo je za norveški družinski film Preko meje, pri katerem gre za dih jemajočo in napeto pustolovščino z na trenutke tudi zelo ganljivo zgodbo. 

Norveška, december leta 1942. Desetletna Gerda se, ogrnjena z modrim pregrinjalom in lesenim mečem, preganja po hiši in oživlja pustolovščine svojih najljubših treh mušketirjev. Vojna se je skoraj ne dotakne – dokler ji tik pred božičem ne odpeljejo staršev, ki naj bi sodelovala z odporniškim gibanjem in v kleti skrivala judovska otroka Sarah in Daniel, ki jima grozi deportacija. Ko s starejšim bratom Ottom, ki se že naivno spogleduje z nacizmom, v kleti po očetovih navodilih res odkrijeta brata in sestro, Daniela in Sarah, se Gerda v mušketirskem duhu poguma, pravičnosti in zvestobe dani besedi odloči, da jima bosta z Ottom pomagala pobegniti na Švedsko, kjer ju čaka oče. Vsi štirje se podajo na nevarno pot. Otroci skozi zasnežene gozdove bežijo pred nemškimi vojaki, pri čemer mimo vojaških nadzornih točk, peš po zimskih poljanah in gozdovih spoznajo, da jim pobeg lahko uspe le, če si med seboj zaupajo in si pomagajo. Da bi prišli na Švedsko, so pripravljeni tvegati svoja življenja. K sreči imajo pri tem pomoč, a komu lahko resnično zaupajo? Film je prejel Evropsko nagrado mladega občinstva za najboljši film 2021. Še zadnji vinar večera je bila Vinska klet Komatar iz Gadove peči.
pmb_6_kino_na_grajskem_dvoriscu (24)

Prizor iz filma


Še pred filmom se je direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj zahvalila vsem obiskovalcem, ki so šest poletnih torkovih večerov (trikrat je bilo prizorišče grajsko dvorišče, trikrat pa grajska terasa) preživeli ob ogledu odličnih filmov in rujne kapljice, ki so jim pri zadnjih dveh filmih družbo delale tudi kokice, za katere je poskrbelo podjetje Krofana. Letošnji obisk je bil z izjemo zadnjega filma zelo dober, verjetno celo najboljši doslej - kino na grajskem dvorišču se v PMB odvija od leta 2014. Še posebej se je zahvalila Tobiji Medvedu iz Rogaške Slatine, ki vsako leto izbere predvsem takšne filme, ki dajo človeku misliti in naredijo nanj velik vtis. Dodala je še, da ob koncih tedna vabi tudi Kino Brežice v Domu kulture Brežice, kjer Medved prav tako poskrbi za predvajanje predvsem aktualnih in nagrajenih filmov. Izrazila je tudi veselje in pričakovanje, da se bodo v naslednjem poletju spet zbirali ob torkih in uživali ob ogledu filmov.

Spomnila je še na koncertno dogajanje v teh dneh. Danes in v petek se bosta v Viteški dvorani odvijala koncerta iz cikla festivala Seviqc Brežice, sledita pa še koncerta Žana Bračuna (20. avgust) in Veronike Strnad (24. avgust) na grajskem dvorišču ter zasedbe The Rafters, ki bo v sklopu DŠB-jevih koncertov nastopila na prvi septembrski dan. 

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte