Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z znanjem izdelave videa hitreje do službe

Objavljeno: Četrtek, 07.11.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
V objektivu kamere 6
Uporaba fotografije in videa je med mladimi zelo popularna, saj množična razširjenost pametnih mobilnih telefonov omogoča dostop do vrste aplikacij s katerimi se le ti izdelujejo, obdelujejo in objavljajo na socialnih omrežjih.

Po izkušnjah LIJAmedie, organizacije ki na področju medijskega opismenjevanje z mladimi dela že več kot 10 let, pa mladi fotografijo in video večinoma uporabljajo v osebne namene in predvsem za zabavo, saj še ne prepoznavajo dovolj možnosti, kako bi jo lahko uporabili tudi v namene šolskih ali študijskih projektov, iskanja zaposlitve in konstruktivnega izražanja na socialnih omrežjih.
V objektivu kamere 11

V ta namen v zavodu LIJAmedia izvajajo različne projekte, skozi katere izobražujejo mlade, mladinske delavce in šolske učitelje o izdelavi fotografije, snemanju in montaži videa ter praktični uporabi v različne namene. Tako so v letu 2019  v občini Krško izvajali projekt pod nazivom: Skozi objektiv kamere, v katerega se je vključilo več kot 30 mladih, ki so na različnih delavnicah pridobivali ustrezne veščine in znanja, predvsem pa prakso kako fotografijo oz. video izdelati od začetka do končnega produkta, primernega za objavo na spletu ali pošiljanje potencialnemu delodajalcu.

Pridobivanje znanja in razvijanje veščin za večjo zaposljivost je bilo eno pomembnejših vodil pri projektu v letošnjem letu. Mladi so poleg osnov priprave videov v promocijske namene za svoje projekte ali dejavnosti, izdelovali tudi video življenjepise, ki jih bodo lahko med množico prijav za določena delovna mesta, naredili bolj vidne.

V LIJAmedia v okviru svojega delovanja tudi opažajo, da mladi z veseljem razpravljajo o aktualnih družbenih temah, izražajo svoje poglede in si poskušajo oblikovati mnenje, da pa imajo premalo priložnosti, da bi se izkazali kot enakovredni sogovorniki z veliko uporabnimi idejami in predlogi. Zato se v okviru projekta trudijo omogočiti prostor za izražanje in dialog in se osredotočati tudi na aktualne družbene teme, predvsem okoljevarstvo, ki je za mlado generacijo ena izmed perečih tem s katerimi se bodo morali neizogibno soočati. Na tematiko varstva narave so že drugo leto zapored izdelali več ozaveščevalnih videov, ki so objavljeni na njihovem youtube kanalu in so bili deljeni po socialnih omrežjih.

Ker v LIJAmedia namenjajo posebno pozornost tudi delu z ranljivimi ciljnimi skupinami, so svoje aktivnosti izvajali tudi na podeželju, kjer imajo mladi manj priložnosti za tovrstna udejstvovanja, posebno sodelovanje pa so razvili tudi z Društvom gluhih in naglušnih Posavja, Krško, s katerimi so tudi letos ustvarili film, ki bo prikazan na slovenskem filmskem festival gluhih in naglušnih, ki bo letos potekal v Kinodvor-u v Ljubljani.

V LIJAmedia se pri svojih mladinskih projektih držijo usmeritev Evropske listine o lokalnem mladinskem delu in pri mladinskih projektih vedno na prvo mesto postavljajo mlade, ter izhajajo iz njihovih idej in videnj, trudijo se z vključevanjem mladih z različnimi ozadji, vzpodbujajo jih pri njihovem osebnem in socialnem razvoju, razvijanju samozaupanja in avtonomije, kritičnem premisleku in ustvarjalnem razmišljanju. Projekt Skozi objektiv kamere je delno sofinancirala občina Krško v okviru lokalnega akcijskega programa za mladino. Zaključni dogodek projekta s projekcijo izbranih filmov bo potekal v Večgeneracijskem centru Posavja v Krškem v decembru.

M. B.
 
« Nazaj na seznam