Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Za božjo slavo« tudi na oratoriju v Cerkljah ob Krki

Objavljeno: Sobota, 17.09.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
image_50760193

Cerkljanski oratorijci s povabljenimi gosti s področja zaščite in reševanja

Tudi letos smo v župniji Cerklje ob Krki pripravili oratorij z naslovom »Za božjo slavo«. V tednu med 22. 8. in 28. 8. smo skupaj z 52 otroki spoznali sv. Ignacija Lojolskega.

Oratorijski dan smo začeli z jutranjo telovadbo, petjem oratorijske himne in dvigom zastave. Nato sta sledili dramska igra in kateheze, s katerimi so otroci bolj spoznali sv. Ignacija Lojolskega in letošnje vrednote, ki so jih povezali s svetopisemskim odlomkom. Po katehezah smo imeli malico in krajši prosti čas, ki je bil namenjen igri in druženju otrok. Sledile so delavnice. Letos smo se potrudili ponuditi veliko delavnic, s katerimi so se otroci naučili ravnanja z orodjem, potrpežljivosti in ročnih spretnosti. Po delavnicah smo se vsi skupaj zbrali v župnijski cerkvi sv. Marka in zmolili molitev Angel gospodov ter zapeli nekaj pesmi. V dveh skupinah smo se odpravili na kosilo v OŠ Cerklje ob Krki, kjer so nam vsak dan ponudili odlično kosilo.
IMG_20220825_105813

Veliko zanimanja je požela tudi predstavitev dela policista.


Po kosilu je bil drugi prosti čas, ki je bil malo daljši. Letošnja velika igra je potekala cel teden, kar je bilo drugače kot prejšnja leta. Vsak dan so morali udeleženci ustvariti določeno stvar, ki nas je navezovala na Ignacija (grad z okolico, top, viteza – sv. Ignacija Lojolskega ...). Vsak dan smo zaključili z oratorijsko himno in spustom zastave. Zaradi napovedi slabega vremena letos oratorija nismo izvajali v Krški vasi kot običajno. Še vedno pa smo ohranili tradicijo, da smo namesto delavnic z otroki spoznali, kakšen je dober vojak, kaj počnejo gasilci, policisti in reševalci. V petek smo se vsi skupaj odpravili na izlet na Svete gore, kjer smo spoznali njihovo zgodovino, si ogledali cerkev in izvedli kateheze. Po katehezah smo se odpravili na grad Podsreda, kjer smo vitezu pomagali iskati zaklad. V soboto smo imeli skrajšan program, ko smo se pripravljali na nedeljsko sveto mašo.
IMG_20220826_111453

Kateheze so potekale po skupinah.


V tednu oratorija smo se imeli vsi skupaj super. Videti nasmejane in hvaležne otroke je nekaj, kar ti pove, da je bil ves trud, ki smo ga z animatorji vložili v pripravo oratorija, poplačan. Naša povezanost pa se je najbolj videla v nedeljo pri zaključni sveti maši, pri kateri so otroci veselo prepevali in sodelovali. Poleg zaključka oratorija smo praznovali tudi farni dan in umestitev novega župnika Andreja Pažurja.

Lea Volčanšek, voditeljica oratorija
Foto: Din Baznik in drugi animatorji
« Nazaj na seznam
»