Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začenja se (drugačno) velikonočno tridnevje

Objavljeno: Četrtek, 09.04.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
umivanje nog

Na veliki četrtek v marsikateri župniji poteka obred umivanja nog v spomin na čas zadnje večerje, ko je Jezus umival noge apostolom, a letos zaradi epidemije le-tega ne bo (foto: spletna stran Radia Ognjišče).

Z današnjim velikim četrtkom se začenja velikonočno tridnevje (še veliki petek in velika sobota) pred največjim krščanskim praznikom - veliko nočjo. Danes se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli, na kateri je Jezus ustanovil zakrament evharistije in mašniškega posvečenja. Zaradi sprejetih ukrepov v času epidemije novega koronavirusa bo današnja večerna sveta maša potekala v zaprtih cerkvah in brez vernikov, ne bo tradicionalnega umivanja nog na ta dan, niti procesije z Najsvetejšim zakramentom ob koncu maše.

Slovenski škofje ordinariji so že pred časom sprejeli določena priporočila za duhovnike in vernike, za veliki četrtek tako velja:
  • Krizmena maša na veliki četrtek bo prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile. Vsaka škofija bo določila datum krizmene maše; takrat bodo duhovniki prejeli sveta olja.
  • Vsem župnikom (duhovnikom) se za ta dan izjemoma dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Umivanje nog, že dano na izbiro, se opusti. Ob koncu svete maše se opusti procesijo z Najsvetejšim zakramentom. Najsvetejše se shrani v tabernakelj. Duhovniki, ki ne morejo obhajati svete maše, zmolijo večernice (prim. Liturgia Horarum). Župnik naj vernikom sporoči, kdaj bo obhajal večerno mašo, in jih povabi, da se mu pridružijo v duhu in zmolijo rožni venec za duhovne poklice oziroma preberejo pasijon po Janezu.
  • Škofje prosijo Radio Ognjišče in TV Exodus, da v svojem programu, v času svetega tridnevja, vernikom omogočita spremljanje neposrednega prenosa svete maše iz ene izmed cerkva, kjer imajo že postavljeno tehnično opremo. Vabijo jih, naj video oziroma avdio signal delijo z drugimi lokalnimi radii in televizijami oziroma naj se lokalne televizijske in radijske postaje obrnejo na lokalne župnike stolnic posameznih škofij za izvedbo prenosa bogoslužja.
  • Po večerni sveti maši zvonovi utihnejo.
R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste