Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zadnji dve uri dela na covid oddelku sta peklenski

Objavljeno: Petek, 27.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Tanja Cerjak v skafandru

Tanja Cerjak v skafandru

V Splošni bolnišnici Brežice so se v zadnjem obdobju spoprijemali s povečanjem števila bolnikov z boleznijo covid-19, ki so nameščeni na covid oddelku in izolirani od ostalih pacientov v bolnišnici. V delo na tem oddelku se vključuje tudi pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege in oskrbe Tanja Cerjak, ki pravi, da zaščitna oprema zelo otežuje njihovo delo, a ravno pacienti so tisti, za katere se splača potrpeti.

V UC do zdaj zbolela le ena medicinska sestra

Tanja Cerjak, SB Brežice

Cerjakova je pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege in oskrbe v SB Brežice (foto: R. R.).

Tako kot druge bolnišnice je tudi SB Brežice iz covid negovalne bolnišnice s 23. oktobrom postala akutna covid bolnišnica. Kot pojasnjuje Cerjakova, najavljen in organiziran sprejem pacienta, ki potrebuje akutno zdravljenje zaradi obolelosti s covidom-19, običajno poteka po ločeni poti, skozi vhod B bolnišnice. Ker pa je med populacijo vse več pozitivnih, se lahko ob poslabšanju bolezni tak pacient znajde tudi pred urgentnim centrom, priznava in dodaja, da v tem primeru bistveno vlogo odigra triažna medicinska sestra, ki prepozna epidemiološko pozitivnega pacienta in ga usmeri skozi poseben vhod v sivo ali rdečo cono. »V urgentnem centru je zaposlenih deset medicinskih sester. Lahko rečem, da gre za primer dobre prakse, saj se je od marca do danes zgodil le en prenos okužbe. V UC je zbolela le ena medicinska sestra. Ves kader je bil večkrat educiran s strani medicinske sestre za bolnišnične okužbe Tinkare Pacek, ki je kader pripravila na boj s tem nevarnim virusom,« navaja Cerjakova, ki se tudi sama vključuje v delo na covid oddelku – rdeči coni, kjer imajo v petek, 27. novembra, 38 pozitivnih pacientov. Najstarejši covid bolnik je bil do sedaj star 96 let, najmlajši pa 32.

Odpuščeni pacienti v zahvalo puščajo dobrote

Sestre v skafandrih

Zaposlene v SB Brežice, ki z delom na covid oddelku vsakodnevno svojo požrtvovalnost in potrpljenje vlagajo v skrb za paciente, s svojimi odrekanji pišejo veliko zgodbo.

»Delavnik se začne, ko ob 5.30 vstopimo po montažnih stopnicah skozi prirejen vhod v prvo nadstropje bolnišnice. Vstopimo v čisti del, kjer nas čaka zaščitna oprema. Namestimo si 'tajvek' – skafander, masko, vizir, kapo, rokavice in posebno obutev,« opiše jutranji ritual ob prihodu v bolnišnico. Za covid bolnike skrbijo štiri srednje medicinske sestre dopoldan, dve do tri diplomirane medicinske sestre in zdravnik. »Moram povedati, da delo teče zelo usklajeno in v primerjavi s prvim valom veliko bolj organizirano. Oskrba pacientov je težka. Večina je nepokretnih, z vročino, na kisiku. Potrebujejo pomoč pri vseh aktivnostih zdravstvene nege. Vmesnih pavz in posedanja ni. Opravi se le nujni WC, pa še to, če je res nuja,« poudarja in nadaljuje, da je najtežje delati v takšni opremi. »Počutimo se, kot bi poleti delal v zimskih oblačilih. Nekje šest ur zdržiš, zadnji dve uri pa sta peklenski. Vroče ti je, poten si, pil bi in jedel. A se zavedaš, da bo treba potrpeti. Zaradi pacientov, ki nas potrebujejo in so nam hvaležni. Pišejo nam zahvale, in ko so odpuščeni, na balkonu puščajo dobrote. Vsake pozornosti se razveselimo. Najbolj pa uspeha, ko je pacient odpuščen in pozdravljen,« pravi Cerjakova. Najtežje pri vsem delu se ji zdi, da so to večinoma starejši ljudje, ki se velikokrat sploh ne zavedajo, kaj se dogaja. Okoli njih se sprehajajo zamaskirani zdravstveni delavci, ki ne morejo nuditi tako pomembnega stiska roke in dotika brez plastike in razkužila. »Čeprav ni nasmeh pod skafandrom nič manj iskren, tega ne vedo,« doda.

Cerjakova še poudarja, da je covid oddelek skupen projekt celotne brežiške bolnišnice, saj po njenem vsak oddelek pomaga po svojih močeh, bodisi s kadrom, servisiranjem in dostavo bodisi s prevzemom določenih aktivnosti. Ob tem omeni centralno intenzivno terapijo, ki je vedno pripravljena v nizkem startu za najhujše scenarije. Na srečo so do sedaj intubirali le enega takega pacienta, ki je bil premeščen, ko je njegovo stanje to dopuščalo. »Zdaj so pomembna mala odrekanja vseh nas, ki pišemo veliko zgodbo. Solidarni v borbi, upanju in odločnosti bomo uspeli!« ne skriva optimizma v teh težkih časih za vse.

Rok Retelj, foto: SB Brežice

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 26. novembra 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam