Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek študijskega krožka »Spoznajmo kraje v svoji okolici » na LUK

Objavljeno: Ponedeljek, 16.04.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC_0047
Ljudska univerza Krško nam že nekaj let omogoča, da lahko v okviru Univerze za tretje življensko obdobje redno obiskujemo krožek »Spoznajmo kraje v svoji okolici«. Pa bi kdo rekel, saj jih vendar dobro poznamo, a ni čisto tako. To študijsko leto smo zaokrožili že četrto leto našega druženja, pa nam je ostalo še veliko dela.

V jeseni 2017 se je lepo vreme raztegnilo tja v november in mi smo ga izkoristili za zanimive ekskurzije. Najprej smo se napotili na Rako, kjer nas je po zanimivih poteh »raške č'bule« in Melanije Trump popeljala ga. Justina Molan. Izjemno nas je presenetil lepo obnovljen grad in »Cvičkov hram«, za katerega je le redko kdo že vedel.

Slika2 Podbočje
Nato pa smo nadaljevali delo v krožku s sprehodom po gornjem delu starega Krškega z g. Slavkom Šribarjem, ki je neskončen vir podatkov o našem starodavnem mestu. Podali smo se tudi na ruševine nekdanjega gradu Krško. Seveda smo si pred to ekskurzijo v Mestnem muzeju Krško ogledali Insignije mesta. Pozimi pa smo se zbirali v učilnici na LU in se ob projekciji fotografij našega animatorja Slavka Pirca srečali z vasmi v KS Raka. Ogledali smo si še nekaj ulic Krškega, za katere nam je v jeseni na terenu zmanjkalo časa. Nato pa smo se, že v letu 2018, sprehodili s patrom Markom po samostanu Krško, si ogledali kapucinsko knjižnico in zbirko starih slik v Valvasorjevi Knjižnici.

Na dan kulture v februarju 2018 smo si ogledali lepo obnovljen grad Rajhenburg. Ogledali smo si tudi stalno razstavo »Trapisti v Rajhenburgu« in ga. Fürstova  je predstavila tudi razstavo »Slovenski izgnanci 1941-1945«. Najprej smo si ogledali film, nato pa nas je ga. Fürstova popeljala še skozi razstavo in nam pripovedovala razne zgodbe o izgnanstvu ob posameznih razstavljenih predmetih.

Za zaključek našega krožka »Spoznajmo kraje v naši okolici« smo se odpravili še v Podbočje, kjer sta nam članica krožka Lija Masnec skupaj z Ivanko Černelič Jurečič pripravili nepozaben sprehod po kraju.  Obisk Podbočja je bil povezan z dobro voljo in poln smeha, za kar je poskrbela naša vodnica. Kot se za malo manj mlade »učence« spodobi, smo šolsko leto zaključili v gostilni Kerin, da smo poizkusili še kulinarične dobrote.

Ob zaključku smo ugotovili smo, da se imamo v krožku zelo lepo in da ne bomo odnehali. Za jesen smo že pripravili zanimiv program. Ob tej priložnosti izrekam še iskreno zahvalo vsem zunanjim sodelavcem in soslušateljem za sodelovanje v programu krožka. Izjemno hvaležni smo tudi Ljudski univerzi Krško in Občini Krško ter Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport, ki nam omogočajo takšno druženje in predvsem izobraževanje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje v Krškem.

Mentorica: Zdenka Horvat
« Nazaj na seznam