Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek uspešnega projekta MVP, ki je rezultiral zaposlitve mladih

Objavljeno: Petek, 03.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
MC Krsko - projekt Mladi v praksi (10)

Vodja in koordinatorka projekta MVP, Snežana Čović in Tanja Brate

Na Gradu Rajhenburg so včeraj dopoldne Mladinski center Krško in konzorcijska partnerja Celjski mladinski center in Mladinski center BIT iz Črnomlja predstavili zaključke projekta Mladi v praksi, krajše MVP, ki se po letu in pol izvajanja s 15. septembrom zaključuje.

MC Krsko - projekt Mladi v praksi (19)

Mentorici Maša Mlakar in Barbara Masnik

Gre za s sredstvi Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije sofinanciran projekt, ki je bil namenjen vključevanju mladih iskalcev zaposlitve na trg dela s pomočjo inovativnih pristopov. V projekt je bilo vključenih skupno 40 mladih, starih med 15 in 29 let, iz posavske, savinjske statistične regije in Jugovzhodne Slovenije. Kot smo slišali na povzetku izvedenih aktivnosti in rezultatov, gre za enega najuspešnejših projektov, saj se je uspelo kar 62,5-% sodelujočim v projektu tudi zaposliti. Iz naše regije, kot je povedala Snežana Čović, vodja projekta MVP v MC Krško, kar 11 mladim od 18 vključenih, ki so se zaposlili v MC Krško, osnovni šoli, Kulturnem domu Krško, v farmaciji, turizmu in ostalih gospodarskih panogah. Ob navedenih se en udeleženec podaja na samostojno podjetniško pot, a trenutno še nima registriranega podjetja, ena udeleženka je zaposlena preko podjemne pogodbe, en udeleženec trenutno opravlja še usposabljanje na delovnem mestu, vendar slednji trije po klasifikaciji zaposlitve ne štejejo v kazalnik zaposlitve, so pa prav tako uspešni na svoji poklicni poti, nekaj sodelujočih v projektu pa se je odločilo za nadaljnje izobraževanje oz. študij.

MC Krsko - projekt Mladi v praksi (18)

Eden izmed udeležencev MVP, audio inženir Matej Humar, je povedal, da mu je bil pred vključitvijo največji izziv javno nastopanje, po enem letu pa lahko že sproščeno stoji za mikrofonom in govori.

Mladi so skozi projekt prihajali v stik z delodajalci, se učili mreženja ter prek inovativnih vsebin in pristopov, ki so jih izvajali na delavnicah, spoznavali sebe, svoje zmožnosti ter se s ciljem zaposlitve opremili z znanji oglaševanja, predstavitve na socialnem omrežju, izdelali lasten projekt idr. Zaradi ukrepov za zajezitev okužb s covidom-19 so bili sicer primorani večino delavnic in predavanj izvesti prek spleta, delo in srečanja, ki so potekala v živo, pa so rezultirala tudi izmenjavo izkušenj, spoznanj, ne nazadnje pa tudi sklenjenim znanstvom in prijateljstvom.

MC Krsko - projekt Mladi v praksi (5)

Z včerajšnje zaključne konference na brestaniškem gradu

Na zaključni konferenci so ob vodji in strokovni delavki, Snežani Čović in Tanji Brate, o samem projektu in poteku usposabljanja mladih iz MC Krško spregovorili tudi direktorica Manuela Bojnec, mentorici v delavnicah Maša Mlakar in Barbara Masnik in trije udeleženci v projektu MVP, predstavniki iz MC Celje in Črnomelj, pa tudi Polona Mirt, direktorica sevniške območne enote Zavoda za zaposlovanje, direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores in podžupanja občine Krško Ana Somrak. Program je povezovala Anja Krušnik Cirnski, glasbeni nastop pa sta izvedla Maja Weiss in Robert Petan.

B. M.
« Nazaj na seznam
»