Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključne prireditve ne bo, a bodo vinogradniki odličja vseeno prejeli

Objavljeno: Sobota, 21.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
7_festival_posavskih_vin_sromlje42

Janko in Martina Matjašič sta tudi letos pobrala kar nekaj nagrad za svoja vina.

V Društvu vinogradnikov Sromlje so bili še ne tako dolgo nazaj prepričani, da bodo tudi letos uspešno izvedli zaključno prireditev 8. Festivala posavskih vin Sromlje 2020, a so jih trenutne razmere prisilile, da so morali prireditev, ki so jo načrtovali ravno za danes, 21. marca, odpovedati.

IMG_9230

Ocenjevanje vin na Sromljah

Kljub temu so v DV Sromlje odločeni, da bodo vse ostale aktivnosti v sklopu festivala realizirali tudi letos, tako da bodo vinogradniki prejeli vse informacije, ocene ter seveda tudi odličja in nagrade za svoja vina, je zatrdil predsednik organizacijskega odbora Ferdo Pinterič. Na letošnje ocenjevanje vin, ki so ga izvedli 6. marca, so prejeli skupno 104 vzorce. Med prispelimi vzorci je bilo največ, 69, belih vin. Med njimi so prevladovali vzorci belih bizeljčanov PTP letnika 2019, ki jih je bilo 22, sortnih belih vin je bilo skupaj 43, tri bele zvrsti in še en vzorec predikata (vino posebnih kakovosti). Rdečih in rdečkastih vzorcev je bilo skupaj z roseji 34, od tega kar 15 modrih frankinj in deset rdečih bizeljčanov PTP, po dva dornfelderja in žametni črnini ter pet rosejev.

Ocenjevalna komisija s predsednikom dr. Dejanom Bavčarjem ter člani Mileno Rožman, Ivanko Badovinac, dr. Mitjo Kocjančičem in dr. Francijem Čušem je najboljše mesto v kategoriji beli bizeljčan PTP prisodila Mirku Kolarju z oceno 17,00, ki je postal tudi šampion te sorte. Desetinka točke manj je pripadla Vinski kleti Martina in Janko Matjašič. Prvo mesto za laški rizling je s 17,53 točke osvojil Marjan Vevar, na drugo mesto se je uvrstila Katja Pinterič s 17,43 točke. Pri sauvignonih je prvo mesto – in s tem naziv prvaka sorte – doseglo vino Vilija Bosteleta z oceno 18,13, drugo mesto pa vino Romana Matjašiča z oceno 18,10. Prvo mesto v kategoriji rumeni muškat je pripadlo kar dvema pridelovalcema – Vinski kleti Martina in Janko Matjašič (tudi naziv šampiona in prvaka sorte) ter Romanu Matjašiču (18,27). V kategoriji rdečih vin je prvo mesto in s tem tudi naziv šampiona za vino rdeči bizeljčan PTP dosegla Vinska klet Martina in Janko Matjašič z oceno 17,03, drugo mesto pa Jure Šepetavc s 16,70 točke. Najboljšo oceno za modro frankinjo je z 18,07 prejela Vinska klet Volčanšek, s tem pa tudi naziv šampiona, z oceno 17,77 pa je na drugem mestu Janez Cerjak. V kategoriji posebnih vin so prejeli dva vzorca, in sicer je za vino kerner – jagodni izbor Vinska klet Martina in Janko Matjašič prejela oceno 18,33 (s tem je vino postalo tudi šampion predikatnih vin), za dišeči traminec pozne trgatve pa je družina Trampuš prejela 18,10 točke. Skupno so podelili devet zlatih, 45 srebrnih in 46 bronastih medalj, izločeni so bili zgolj štirje vzorci.

Kot splošni vtis ocenjevanja je Bavčar izpostavil presenetljivo dobro kakovost ocenjenih vin in številčno prevlado belih nad rdečimi. »Pogoji za dozorevanje grozdja letnika 2019 sicer na tem področju niso bili idealni, še posebej se je to poznalo pri dokaj zgodnji trgatvi rdečega grozdja. To pomeni, da je že kakovost grozdja in manjša fenolna zrelost omejila pridelavo rdečih vin najvišjih kakovosti. Posledično je bilo tudi letos manj vzorcev rdečih vin kot prejšnja leta,« je pojasnil ter dodal, da je navdušila odsotnost glavnih bolezni vina in minimalno število izločenih vin. Samo štiri izločena vina pomenijo do zdaj najboljši rezultat z ocenjevanj na Sromljah in spodbuda za dobro delo naprej. Pa še ti vzorci so bili izločeni bodisi zaradi vodikovega sulfida (bekserja) bodisi oksidacije, kar pomeni, da se da ta vina tudi ustrezno popraviti. Za bela sortna vina na ocenjevanju (laški rizling, sauvignon, traminec, rumeni muškat, chardonnay, kerner, beli pinot) lahko potrdijo v povprečju boljšo kakovost in harmoničnost kot pri letniku 2018. Za rdeče sorte pa velja, da so bile razmere v času dozorevanja grozdja manj ugodne oz. so bili pridelovalci prisiljeni grozdje potrgati prehitro, kar je posledično močno omejilo fenolno zrelost in potencial za pridobivanje zrelih rdečih vin. Zaključek predsednika ocenjevalne komisije je bil, da je letošnji nabor ocenjenih vin dosegel v povprečju boljše ocene kot prejšnje leto. Komisijo pokuševalcev so splošno bolj navdušila bela kot rdeča vina. Izpostaviti velja najbolje ocenjene predstavnike rumenih muškatov in sauvignonov. Sicer dokaj stroga komisija je izločila res minimalno število vzorcev, pa še od teh se jih večino lahko popravi.

Fotografije so z lanskega ocenjevanja in zaključne prireditve.

R. R.
« Nazaj na seznam