Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključuje se projekt Zvočni prostor

Objavljeno: Petek, 30.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
6 Snemanje glasbenega materiala zasedbe JAS

Snemanje glasbenega materiala zasedbe JAS

Že od 1. avgusta lani skupina sedmih mladih prostovoljcev, ob pomoči ekipe Mladinskega društva Bistrica ob Sotli, sodeluje pri projektu Zvočni prostor, ki poteka v okviru Evropske solidarnostne enote. Rezultati pridnih rok so zares osupljivi: uredili so lep in prostoren, z lesom opažen prostor, prilagojen za igranje glasbe. V tem prostoru so mladi glasbeniki v zadnjih mesecih ustvarili in posneli pesmi, ki bodo v teh dneh doživele spletno objavo, aktivnosti projekta pa bodo natančneje predstavili v zaključnem videu.

8 Snemanje s pevko Nežo

Snemanje s pevko Nežo

Bistrica ob Sotli slovi po ustvarjalnem naboju njenih krajanov. Tudi mladi niso nobena izjema: glede na velikost kraja neverjetno močna avtorska glasbena scena živi že več kot dvajset let, ljubezen do glasbe pa se prenaša iz generacije v generacijo. Skupina sedmih mladih, starih med 18 in 26 let, si je zaželela prostor, kjer bi lahko v miru vadili, ustvarjali svojo glasbo, snemali avdio in video posnetke, in se seveda tudi družili. Ob podpori ekipe Mladinskega društva Bistrica ob Sotli so pripravili prijavo za solidarnostni projekt (ti sodijo pod okrilje Evropske solidarnostne enote). Uspelo je – pridobili so sredstva, s pomočjo katerih so lahko začeli urejati nov prostor, kjer bodo lahko še leta vnaprej uresničevali svoje glasbene ambicije, seveda pa bo prostor na voljo tudi drugim zainteresiranim.

4 Delo z mentorjem za akustiko prostora

Delo z mentorjem za akustiko prostora

Večina mladih udeležencev se ukvarja z glasbo – pojejo ali igrajo kak inštrument – in prav vsem bo prišel zelo prav nov prostor, ki je urejen ob že obstoječem studijskem prostoru. Mladi so z deli začeli 1. avgusta in do februarja je že nastal prostoren in za glasbeno delo vrhunsko prilagojen prostor. Zasluge gredo tudi članom ekipe društva in obema strokovnima mentorjema: Tomaž Gabron je svetoval glede obdelave lesa, Luka Dragovan pa glede zvočne akustike. Takoj za tem so se začele vaje, improvizacije (‘jam session’), ustvarjanje novih pesmi in snemalni dnevi, ko so bile te pesmi posnete. Album pesmi različnih žanrov (pri vsaki sodeluje vsaj eden od prostovoljcev, pri večini pa dva ali več) izide te dni preko spletne storitve Bandcamp. Vmes sta v okviru projekta izšla tudi video nastopa skupine Dunraven in mladega DJ-ja Redhediija.

5 Snemanje glasbenega materiala skupine Dunraven

Snemanje glasbenega materiala skupine Dunraven

Zaključni dogodek bo kratek filmček o projektu, ki izide danes, 30. julija, ob 18. uri. V njem bodo udeleženci predstavili svoj novi Zvočni prostor ter vse rezultate projekta, seveda pa tudi zaigrali in zapeli nekaj pesmi iz še čisto svežega albuma. Video bo objavljen na Facebook (https://www.facebook.com/klubmetulj/) in YouTube linku (https://www.youtube.com/watch?v=r11FHemF49c) Mladinskega društva. V četrtek, 29.7., pa je izšla tudi plošča Sonic Space, ki je dostopna na Bandcamp linku: https://sonicspace.bandcamp.com/releases

Vir in foto: ekipa MDBS
« Nazaj na seznam
»