Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zasaditev grede z medovitimi rastlinami in predavanje o opraševalcih

Objavljeno: Sreda, 23.03.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Vrtni_cmrlj_zajbelj_(foto_Danilo_Bevk)

Vrtni čmrlj na cvetovih žajblja (foto: Danilo Bevk)

V petek, 25. marca, ob 15. uri v Kozjanskem parku vabijo na zasaditev grede z medovitimi rastlinami na križišču glavnih cest v Podsredi.

Gredo bodo uredili pod okriljem projekta Life Naturaviva (LIFE16 GIE/SI/000711), katerega glavni cilj je promocija, izobraževanje in osveščanje o pomenu in ohranjanju izjemne biotske raznovrstnosti. Projektni partner Botanični vrt Univerze v Ljubljani jim je pripravil načrt zasaditve z avtohtonimi medovitimi rastlinskimi vrstami. Vse bodo trajnice, kar pomeni, da ni potrebnega vsakoletnega nadomeščanja rastlinskih vrst. V bližini grede bodo postavili bivališče za čebele samotarke, ki so zelo pomembne in učinkovite opraševalke. "Želimo si, da bo greda z medovitimi rastlinskimi vrstami v Podsredi postala primer dobre prakse, ki ga bodo radi posnemali tudi drugod," sporočajo iz Kozjanskega parka. Za zasaditev gred z medovitimi rastlinami so se odločili tudi v občini Bistrica ob Sotli, kjer bo sajenje izvedeno v sredini meseca aprila.
 
Ob 17. uri bodo na upravi Kozjanskega parka v Podsredi imeli zanimivo, predvsem pa poučno predavanje o opraševalcih in zeleni infrastrukturi. Opraševalce in njihov izjemen pomen bo predstavil strokovnjak doc. dr. Danilo Bevk iz Nacionalnega inštituta za biologijo. O zeleni infrastrukturi pa bo predavala dr. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. "V Kozjanskem parku se zavedamo, da so opraševalci ključnega pomena za delovanje ekosistema in da je od opraševanja odvisna kar tretjina naše prehrane. Zato letos v okviru naše redne dejavnosti dajemo večji poudarek skrbi za koristne organizme in v ta namen na parkovnih osnovnih šolah izvajamo delavnice na to temo, kjer si učenci tudi izdelajo svoje bivališče za samotarske čebele."
 
S pravilnim načrtovanjem in upravljanjem zelene infrastrukture, kot so parki, drevoredi, mestne zelenice kot tudi zasebni vrtovi, prav tako lahko prispevamo k ohranjanju in večanju biodiverzitete. Pozna košnja, sajenje avtohtonih rastlinskih vrst, puščanje odmrlih rastlinskih delov in zasajanje čim večjega števila različnih rastlinskih vrst so najpomembnejši ukrepi vzdrževanja zelene infrastrukture. Večje število različnih rastlinskih vrst pa predstavlja tudi pomemben pašni vir za različne opraševalce.
 
S tem dogodkom se pridružujejo projektu Čebelarske zveze Slovenije »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin«, ki bo potekal po celotni Sloveniji 26. marca letos.  

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»