Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaton razsvetljuje adventni venček

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
prizig luci v zatonu (55)

Prvega decembra pod večer je v zatonu zažarel adventni venček

Prvega decembra pod večer se je s prižigom luči na instalaciji adventnega venčka v Zatonu tudi mesto Krško odelo v predpraznično vzdušje zadnjega meseca v letu. Prireditev, ki se je letos na lokaciji ob vstopu v staro mestno jedro mesta v soorganizaciji družbe Kostak in Občine zvrstila peto leto zapored, je pritegnila na prizorišče veliko obiskovalcev, med njimi veliko najmlajših, katerim sta Božičkova palčka Bolfenko in Lenko merila pridnost.

Spričo obilice dela, ki ga mora opraviti Božiček v tem mesecu, je v Krško z namenom, da izmeri pridnost tukajšnjih otrok, poslal svoja palčka Bolfenka in Lenkota iz Teatra Cizimo, da sta s posebnim merilnim aparatom pridnometrom izmerila, ali si otroci zaslužijo darila. Ker se je malih kandidatov, ki so želeli, da jih preizkusita s pridnomatrom, kar trlo pred odrom, je zatajil celo aparat, a sta ga palčka uspela popraviti vsaj za toliko, da sta izmerila skupinsko pridnost otrok. Kajpak je pridnometer pokazal, da so bili otroci iz občine Krško pridni, zato bosta dolgi seznam njihovih imen z veseljem posredovala Božičku. Ob Bolfenku in Lenkotu so za prijeten spremljajoči glasbeni program poskrbele še zasedbe Aria iz Dobove, Rock Defect ter duo Neža Jurečič  in Tadej Kraševec.

prizig luci v zatonu (29)

Bolfenko in Lenko sta merila pridnost otrok

Zbranim sta prijetne decembrske dni in veliko lepega v prihajajočem letu ob tej priložnosti zaželela župan mag. Miran Stanko in mag. Sabina Žibert, vodja Službe za odnose z javnostmi pri družbi Kostak, ki je ob tem predstavila tudi letošnjo razsvetljeno okrasitev adventni venček. Slednjega, kot je povedala Žibertova, so izdelali na podlagi idejne zasnove projektantke Vesna Lapuh Vimpolšek iz družbe Kostak GIP: »Simbolika adventnega venčka je nekaj posebnega. Oblika venčka – krog, nenehno gibanje, neskončnost, večnost, cikel leta. Pomeni zazrtje vase, ovrednotenje doseženega in doživetega v minulem letu, ki preide v pričakovanje novega - novega leta, s tem pa novega cikla in novih priložnosti.« Število štirih sveč simbolizira ritem narave, na instalaciji oz. adventnem vencu v Zatonu pa sveče ponazarjajo luči, ki jih bodo zapovrstjo prižigali na vsako nedeljo v adventu. Kot prvo luč so na vencu prižgali luč pričakovanja in upanja, tej bodo sledili prižigi preostalih: 9. 12. luči miru, 16. 12. luči veselja in 23. 12. še prižig luči ljubezni.

Pričakovanje, upanje, mir, veselje in ljubezen pa so v družbi Kostak ponazorili tudi preko odkupa 500 keramičnih skodelic z odtisnjenim metuljem, turističnim znakom občine Krško, ki so jih v zameno za prostovoljne prispevke obiskovalcem razdeljevali člani Društva Sožitje Krško.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki