Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Združili poklic in hobi

Objavljeno: Sobota, 08.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ples je njun hobi.

Za bodoči kozmetični tehnici ples predstavlja hobi, v katerem resnično uživata.

Med posavskimi dijaki, ki obiskujejo Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo Šolskega centra Novo mesto, sta tudi Tjaša Oštir in Tjaša Zupanc, dijakinji 4. letnika programa kozmetični tehnik. Poleg kozmetike je njuna velika ljubezen tudi ples.

Tjašo Oštir in Tjašo Zupanc že od nekdaj zanima urejenost, ličenje, manikura in zato sta se kljub pomislekom, da odhajata iz rodnega kraja v Novo mesto, odločili za kozmetično šolo. Tu pridobivata tako teoretično kot praktično znanje, ki sta ga pri delodajalcu, kjer sta opravljali praktično usposabljanje, nadgradili in izpopolnili. Ker uživata pri pouku, pouk masaže poimenujeta kar sprostitvene ure, nega obraza, manikura in pedikura pa so zanju razvajanje.
Tjaša in Tjaša z ravnateljico in mentorjem na_MIZŠ_2017

Obe Tjaši z ravnateljico in mentorjem na zaključni prireditvi projekta Naj srednja športna šola

Program kozmetičnega tehnika jima je pisan na kožo in zato sta poleg šolskih obveznosti lahko obdržali in nadaljevali svoj hobi – ples. Obe Tjaši se namreč ukvarjata s hip hopom v Plesnem društvu Imani Brežice. Plesati sta začeli v 1. razredu osnovne šole, v 4. razredu sta prestopili v plesno društvo. Kmalu sta se odločili za tekmovanje v parih in skupaj tekmovali pet let ter se uvrstili tudi na evropsko prvenstvo na Češkem. Preizkusili sta se tudi v tekmovanju solo, male skupine in velike formacije. Najbolj ponosni sta na vse uvrstitve v finale, 2., 4. in 5. mesta ter 1. mesto na festivalu Lukec Open, kjer sta od sodnikov iz tujine prejeli zlato priznanje. Nastopali sta na raznih festivalih v Samoborju in Zadru, na odprtju razstav, festivalu Brežice, moje mesto in drugih dogodkih. V prvem letniku srednje šole sta začeli nastopati na šolskih športnih tekmovanjih. S svojo plesno točko sta nastopili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport na zaključni prireditvi projekta Naj srednja športna šola, ker je njuna šola prejela bronasto priznanje. Vsako leto pa dijake srednje zdravstvene in kemijske šole navdušita z nastopom tudi na novoletnem koncertu.

Njuna skupna pot se je žal končala s poškodbo Tjaše Oštir, ki zdaj plesno pot nadaljuje kot trenerka in še vedno vztraja na tekmovanjih. Zadnje čase jo lahko vidimo tudi na TV-ekranih, saj je s plesno skupino Alter Ego nastopila v reklamah za eno od trgovskih verig v Sloveniji. Ko se na pragu mature ozreta na svojo srednješolsko pot, ugotavljata, da je program kozmetični tehnik program, ki jima je pisan na kožo, saj imata radi ličenje in uživata v estetsko dovršenih make upih, ki sta jih potrebovali pri svojih nastopih, naučili pa sta se jih ravno v šoli. Združili sta poklic in hobi ter napisali uspešno srednješolsko zgodbo mladih kozmetičnih tehnic, ki ju bo spremljala v življenju, je o njiju še povedala Damjana Papež, ravnateljica Srednje zdravstvene in kemijske šole ŠC Novo mesto.

R. Retelj, foto: osebni arhiv

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 6. februarja 2020.
« Nazaj na seznam