Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zeleno okno z zanimivim pogledom

Objavljeno: Ponedeljek, 28.09.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Zeleno okno na Smarcni (16)

Na Šmarčni, v bližini Dolinškovega kozolca, se je odvijalo odprtje zelenega okna, skozi katerega se širi pogled na Lisco in Razbor ter cerkvico Marije Pomočnice, ki so jo zgradili domačini v zahvalo za srečno vrnitev iz izgnanstva po 2. svet. vojni.

V včerajšnjem poznem nedeljskem popoldnevu je potekalo v vasici Šmarčna, ki leži ob regionalni cesti Boštanj-Radeče v sevniški občini, odprtje zelenega okna v počastitev svetovnega dneva turizma. Pogled skozi okno je na eni strani usmerjen na cerkvico na prostranem polju, ki so jo pozidali domačini v zahvalo za srečno vrnitev iz izgnanstva, na drugi strani se širi pogled na Lisco in Razbor.

Zbrane na prijetnem dogodku sta nagovorila domačin Ciril Dolinšek in predsednica sevniške turistične zveze Annemarie Culetto, ki je nato skupaj s predsednikom ŠKD Večno mladi Šmarčna Alešem Felicijanom odkrila in predstavila še informativno tablo ob zelenem oknu v bližini Dolinškovega kozolca, na katerem je zbirka starega kmečkega orodja, kar je Culettova označila kot pomembno turistično pridobitev za celotno sevniško občino. »Vas Šmarčna letno obišče lepo število turistov, tako da je glede na obiskanost sevniške občine na drugem mestu,« je pojasnila in pohvalila za gostoljubnost, prijaznost, vzdrževanje urejenosti kraja itn. celotno skupnost. Ob tem se je dotaknila še letošnjega slogana svetovnega turizma, ki je namenjen turističnemu razvoju podeželja, ter priložnostim: »Turizem in razvoj podeželja sta nam pisana na kožo, kajti to predstavlja priložnost za butično in varno popotovanje. Takšne vasi, kot je Šmarčna, so tiste, ki privabljajo. Hkrati so takšne destinacije tudi priložnost za razvoj podeželja, za ustvarjanje novih turističnih produktov in zgodb, vzpostavljanje novih delovnih mest …«

Zeleno okno na Smarcni (48)

Zeleno okno je tudi priložnost za fotografiranje.

Domačin, turistični vodnik in lastnik zbirke kmečkega orodja na Šmarčni je izbrane misli predsednice Turistične zveze občine Sevnica dopolnil, da so vaščanke in vaščani ponosni tudi na v letu 2017 osvojeno 3. mesto za najbolj razvijajočo se vas v Posavju. »Obiskovalci iz vasi odhajajo zadovoljni, kar nam je v posebno veselje, saj se tako širi dober glas in ta glas vsako leto privabi nove in nove obiskovalce, ki smo jih seveda veseli,« je zaključil. Eden od razlogov za dober obisk vasi ob Savi je lepo ohranjena in razstavljena zbirka kmečkega orodja na Dolinškovem kozolcu, ob čemer pa se vedno pogosteje postavlja vprašanje, kam sodijo zasebni zbiratelji starin? Dolinšek meni, da nikamor, a dodaja, da je prav zato pomembno sodelovanje in povezovanje s strokovnjaki, ki dajo napotke za pravilno ohranjanje predmetov slovenske kulturne dediščine. »Narod brez preteklosti, nima prihodnosti, zato poskrbimo za naše korenine,« je utemeljil svoje razmišljanje.

Z zvonko pesmijo so dogodek v organizaciji TZOS ter s podporo KŠTM in Občine Sevnica popestrili člani zasedbe Jarica in članici ženske vokalne skupine Šmarčanke.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe