Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zelo hladno in vetrovno »Vincekovo« v Pišecah

Objavljeno: Ponedeljek, 23.01.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vincekovo_pisece (49)

Zbrani pri blagoslovu vinograda ...

Vinogradniško društvo Pišece je minulo soboto, dan pred godom sv. Vincenca, zavetnika vinogradov, vinogradnikov in kletarjev, prvič v takšni obliki organiziralo prireditev Vincekovo. V zelo hladnem in predvsem vetrovnem vremenu so opravili blagoslov obnovljenega kužnega znamenja in vinske trte ter prvo rez in s tem simbolično naznanili začetek opravil v vinogradu v novem letu.

Predsednik VD Pišece Vinko Lesinšek je navedel, da je bil v preteklosti že običaj v Pišecah, da so se ob godu sv. Vincenca zbrali nekateri krajani in simbolično opravili prvo rez v vinogradu, z zdaj že nekdanjim pišeškim župnikom Gregorjem Majcnom pa sta se dogovorila, da bodo okrog 22. januarja, ko goduje sv. Vincenc, odslej organizirali pravo prireditev. Po njegovem uvodnem nagovoru so se navzoči izpred društvenega kozolca odpravili do obnovljenega kužnega znamenja na ’Penaverju’, ki spominja na čase, ko je po pišeških vaseh kosila kuga in je veliko hiš ostalo popolnoma praznih. Kot je bilo omenjeno s strani Ivice Sotelšek, so v zahvalo za konec kuge in spomin na to strašno bolezen v različnih krajih postavili zidana ali kamnita znamenja. Le-ta so stala na mestu, kjer so pokopavali umrle za črno smrtjo. Mesta za pokop umrlih zaradi te bolezni so bila ločena od pokopališča ob cerkvi. »Danes lahko ponovno rečemo, da smo v času sodobne kuge, ki jo imenujemo covid-19. Tudi ta je terjal številna življenja, žal tudi v našem kraju. Naj nam ta obnovljeni pomnik služi kot upanje, da bi nesrečo odvrnili in da hujše bolezni ne bi več terjale številnih življenj,« je še poudarila.
vincekovo_pisece (61)

... kjer so domači vinogradniki opravili prvo rez vinske trte ...Blagoslov sta opravila župnika Gregor Majcen in Vlado Leskovar. Majcen je še pred blagoslovom kužnega znamenja povedal, da je hvaležen Jožetu Verstovšku in njegovi družini, ki je po njegovem zbrala pogum in se odločila za obnovo kužnega znamenja, ki je trdno postavljeno za vse naslednje rodove. Izrazil je željo, da bi se v tegobah tega časa znali boriti, biti složni in drug drugega spoštovati. »Želim, da bi razumeli, da so znamenja postavljena zato, da bi zanje skrbeli in se ob njih srečevali,« je ob tem dejal.
vincekovo_pisece (65)

... predsednik VD Pišece Vinko Lesinšek in dr. Klemen Lisjak s Kmetijskega inštituta Slovenije pa sta jo zalila z vinom v želji po dobri letini.


Na t. i. Marofu sta sledila še blagoslov vinograda in prikaz prve rezi, kar so ob prepevanju opravili nekateri člani VD Pišece, seveda so po tradiciji na trtah visele klobase, ki simbolizirajo željo po plodnosti in dobro letino. Lesinšek in dr. Klemen Lisjak s Kmetijskega inštituta Slovenije sta trte z vinom tudi zalila v želji po dobri letini. Ker je rez prvo pomembnejše opravilo v vinogradu, od katerega je v precejšnji meri odvisen razvoj vinske trte, je Lesinšek ob tej priložnosti vsem vinogradnikom zaželel uspešno rez ter da naj le-ta prinese lepo, kakovostno in obilno letino. Za nekaj glasbenih ritmov je poskrbela Pihalna godba Pišece.
vincekovo_pisece (34)

Blagoslov kužnega znamenja


Zbrani so se nato prestavili pred Verstovškovo klet Marof, kjer je Lisjak med drugim omenil, da je v tukajšnjih koncih eden najstarejših vinogradov modre frankinje, za katero je že nekaj let znano, da je avtohtona slovenska sorta grozdja. Čez dve leti bo namreč minilo že 50 let, odkar je bila posajena. Poudaril je tudi, da edinstvenost terena, tradicija in pristnost, ki so značilne za vinograde na tem območju, posledično odsevajo tudi v kozarcu. Omenil je, da so z družino Verstovšek začeli posebno vinsko zgodbo, saj je treba izkoristiti tukajšnje odlične lege in terene. »Za to, da dvignemo ta vinorodni okoliš in celotno regijo na višji nivo, bo potrebnih veliko dela in energije ter tudi znanja in opreme. Odločili smo se, da gremo v to in smo tudi pripravljeni,« je povedal in dodal, da jim gredo podnebne spremembe celo nekoliko na roko, kar se kaže v spremenjenem, manjšem deležu alkohola in kislin v vinu modre frankinje, kar imajo pivci raje. Omenil je še, da vinograd družine Verstovšek oz. njihova vinska klet Marof postaja središče poskusov in odkrivanja novih pomembnih znanj na področju vinogradništva.
vincekovo_pisece (88)

Degustacija pri vinski kleti Marof


Na voljo za degustacijo so bila seveda različna vina iz kleti Marof, bilo je tudi marsikaj za pod zob, z glasbo sta božali ušesa Ana Jagrič na citrah in Ivana Lesinšek na violini (mentorica Anita Veršec). Prireditev se je že v mraku zaključila v Večnamenskem domu Pišece, kjer so potekali krajši kulturni program z ogledom filma Od kola do kupce ter druženje ob prigrizku, vinu in glasbi.

R. R.

#povezujemoposavje

E-novičnik Posavskega obzornika
« Nazaj na seznam
»