Časopis za pokrajino Posavje
9.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ženske zgodbe, posvečene fižolu

Objavljeno: Ponedeljek, 09.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kostanjevica na Krki-Zenske zgodbe-fizol (31)

'Fižolove' zgodbe so v pogovoru z Anico Žugič (desno) pripovedovale Slavica Kuhar, Marija Jordan in Olga Kuhar.

Kostanjeviška enota Valvasorjeve knjižnice Krško je v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki tudi letos povabila v gostilno Žolnir na večer ženskih zgodb.

Potem ko je pevski zbor DPŽ Pod Gorjanci zapel pesem o fižolu »Joj, joj, joj, zelje in fižol …«, je vodja kostanjeviške knjižnice Alenka Žugič Jakovina povedala, da so letošnje ženske zgodbe posvetili fižolu, ki je nekoč predstavljal 'steber prehrane' naših prednikov, pomembno vlogo v prehrani pa ima tudi v današnjih časih. Nato so članice društva predstavile jedi, ki vsebujejo fižol, pa ne klasične, kot so jih pripravljali nekoč, ampak razne sladice: dve torti, labodke s fižolom, kolačke, kroglice, palačinke, rolado, pito … Vse so jih po teh receptih pripravljale prvič.
Kostanjevica na Krki-Zenske zgodbe-fizol (23)

Članice društva so predstavile sladice, ki vsebujejo fižol.


 
Sicer pa so se o fižolu, njegovi pridelavi, pomenu v prehrani ipd. s predsednico društva Anico Žugič pogovarjale Slavica Kuhar in Marija Jordan z Malenc ter Olga Kuhar iz Črneče vasi, medtem ko je Natalija Pelko s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto zaradi bolezni odpovedala udeležbo. Slavica Kuhar je povedala, da so na Malencah včasih pridelovali tako veliko fižola, da so jih zaradi tega klicali 'fižolarji', omenjajo ga tudi v vaški himni. Včasih so pridelovali zlasti visok fižol, je povedala Olga Kuhar, najbolj pa uspeva na zemlji, pognojeni s konjskim gnojem. Na jedilniku so ga imeli praktično vsak dan, zlasti v kombinaciji z zeljem in repo. Ružili so ga predvsem starejši ljudje in otroci, ki so se tudi veliko igrali s fižolovim zrnjem (npr. igro špana), porabili pa so ne le zrnje, ampak tudi luščine oz. rži, ki so jih skuhali za hrano prašičem ali pa uporabili kot steljo za svinjo, ko je kotila. Govora je bilo tudi o zdravilnih učinkih fižola, saj je čaj iz fižolovih luščin preskušeno dobrodejen pri sladkorni bolezni. Jordanova, kjer na kmetiji pridelajo veliko fižola na sodoben način, je dejala, da je fižol še vedno tržno zanimiv in številni kupci znajo ceniti kvaliteten domač fižol.
 
Pogovorni večer so zaključili s pokušino uvodoma predstavljenih dobrot, ki vsebujejo fižol.
 
P. P.
« Nazaj na seznam