Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgodba o naši – moji borki, vnukinji Alini

Objavljeno: Sreda, 03.06.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
received_743957346066777.

Deklica Alina

Nihče ne ve, kako mati trpi, ko se ji otrok s posebnimi potrebami rodi. To se je žal zgodilo tudi moji hčerki Aniti in zetu Mateju. Devet mesecev pričakovanj, ljubezni, sreče, želja, upanja …, ko bi se težko pričakovani otrok, po dveh spontanih splavih, moral roditi živ in zdrav – šok. Mamico v srcu zaskeli, oko se orosi, ko njena hčerkica se končno po celodnevnem mučenju rodi, a od nje slišati joka ni. Mamici se svet podre. Vsa v solzah, izmučena in uboga komaj se zave, da njena hčerkica Alina pod nujno s helikopterjem v Ljubljano gre. Kako, zakaj se to zgodilo je. Odgovora ni, pravice ni, le solze po licih polzijo. Hujše bolečine ni, ko mati svojega ljubega otroka k sebi ne dobi. Ne more ga k sebi stisniti, si ga ogledati in poljubiti. Helikopter končno odleti, mamica ostane v brežiški porodnišnici, Alina pa se v Ljubljani kot levinja za svoje življenje bori.

Minute, ure, dnevi, meseci, leta tečejo. Naša ljuba Alina 19. junija že 3. rojstni dan slavi. Radi jo imamo neskončno vsi. Nešteto solz, terapij, pomoči ji nudimo vsi. Veliko je tudi vas, dobrih ljudi, ki nam pomagate in želite, da naši ljubici Alini enkrat uspe, da na svoje noge postavi se. Ni dneva, ne noči, da ne bi v mislih z njo bili. Ne trpi samo Alina, z njo trpijo mamica, ati in cela družina.

Dragi starši, ne jezite se na svoje zdrave otroke. Bodite hvaležni in srečni, ker ne veste, kako starši in vsi domači trpijo, ko otroka s posebnimi potrebami dobijo, a mu kljub vsemu vso svojo iskreno ljubezen in nežnost podarijo. Verjamem, da ji bo z božjo pomočjo nekega dne uspelo. Upajmo, kajti v upanju je življenje.

Babica Anica Kodrič, foto: osebni arhiv

Alina se je rodila brez znakov življenja in zato ob rojstvu utrpela pomanjkanje kisika, kar ji je pustilo posledice na vseh področjih. Trenutne diagnoze so: cerebralna paraliza V. stopnje, stanje po hudi obporodni HIE, hud globalni razvojni zaostanek, epilepsija, slabovidnost obeh očes, mikrocefalija, zaradi hude poškodbe možganov Alina posledično ne uspe samostojno zadržati glavice, ne sedi, se ne kotali in ne plazi, ima težave s hranjenjem … Njena starša ji še naprej želita omogočiti čim več samoplačniških terapij, kot so hiperbarična kisikova komora, osteopatija, manualne terapije, ki so se izkazale za uspešne – Alina še vedno jé pasirano hrano skozi usta, se uspe občasno nasmehniti, za nekaj trenutkov uspe dvigniti glavico od podlage, ne potrebuje dodatnih pomirjeval, njen pogled je bolj ’živ’ in z določenimi glasovi pokaže, ko je zadovoljna –, zato vse ljudi dobrega srca prosita za finančno pomoč. Za Alino je odprt račun pri Območnem združenju Rdečega križa Brežice: OZRK Brežice, Trg Jožeta Toporišiča 2, 8250 Brežice, TRR NLB: SI56 0237 3001 0819 504, namen: CHAR humanitarni prispevek za Alino, sklic: SI00 76015. Alini lahko pomagate tudi z zbiranjem starega papirja, več informacij na 031 293 050.

« Nazaj na seznam