Časopis za pokrajino Posavje
21.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žive jaslice in razstava jaslic na Bizeljskem

Objavljeno: Sobota, 29.12.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_1103
Božič je krščanski praznik, ki ga praznujemo na prav poseben način. V spomin na Jezusovo rojstvo domove okrasimo z jaslicami. Vsaka družina to stori po svoje. Nekateri jih izdelajo vsako leto sproti, drugi pod smrečico postavijo tradicionalne družinske, ki jih ohranjajo iz roda v rod.

Na Bizeljskem se je uveljavila tudi uprizoritev božične zgodbe – Jezusovega rojstva z živimi jaslicami, ki so bile letos uprizorjene že štirinajstič. Sveto družino predstavlja vsako leto druga družina, ki je v minulem letu dobila novorojenčka. Predstava se prične pol ure pred polnočnico pri župnišču ob v ta namen postavljenem hlevčku. Polnočnico preživi »sveta družina«, obkrožena z angelčki, pred oltarjem. Tako se božična zgodba še bolj dotakne prisotnih, ki se vsako leto radi vračajo k temu doživetju.

Bizeljsko dela jaslice

IMG_1217
Letošnje žive jaslice so bile nadgrajene še z razstavo jaslic v razstavnem prostoru župnišča pod naslovom Bizeljsko dela jaslice. Na pobudo Gabriele Špeljak so krajani prinesli lepo število jaslic, ki so na ogled do svetih treh kraljev. Po polnočnici jih je župnik Vlado Leskovar blagoslovil in povabil k ogledu. Ob številnih razstavah jaslic po Sloveniji tudi bizeljska prikazuje bogastvo ljudskega izražanja. Izdelovali so jih otroci v vrtcu in šoli ter posamezni krajani, ki so s tem dodali svoj prispevek k praznovanju božiča v domačem kraju. Nekateri so jih izdelali posebej v ta namen, drugi so pokazali tradicionalne družinske. Nastala je nadvse lepa razstava, ki prikazuje kreativnost in domiselnost avtorjev pri uprizoritvi božične zgodbe. Z izdelavo so se trudili otroci in odrasli, uporabili pa so različne materiale (testo, das maso, volno, les, žico, kovino, slamo, papir ...). Razstavljene jaslice dopolnjujejo panoji s fotografijami živih jaslih preteklih let.

Razstava bo na ogled do šestega januarja po vsakodnevni sveti maši ali po dogovoru.

Tekst in foto: Lea Babič
« Nazaj na seznam
»