Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zlata maša Borisa Zakrajška in blagoslov novih orgel v Cerkljah

Objavljeno: Četrtek, 04.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
zlata_masa_borisa_zakrajska (9)

Zlatomašnik Boris Zakrajšek, po rodu s Črešnjic pri Cerkljah ob Krki

V župniji Cerklje ob Krki so minulo nedeljo obhajali 50 let duhovništva oz. zlato mašo rojaka Borisa Zakrajška. Rojen je bil leta 1938 na Črešnjicah pri Cerkljah. Vstopil je v bogoslovje in bil leta 1969 posvečen v duhovnika, ko je v domači cerkljanski župniji zapel novo mašo.

zupnija_cerklje_blagoslov_novih_orgel (39)

Upokojeni nadškof Alojz Uran z Martinom in Marijo Duhanič, ki sta prejela posebno zahvalo iz Vatikana, predstavnikoma orglarske delavnice in domačim župnikom

Že kmalu po tem je izrazil željo, da bi rad šel v misijone. Najprej je bil duhovni pomočnik na ljubljanskih Žalah in nato kaplan v župniji Semič. Od nadškofa je dobil dovoljenje, da gre za pet let v Brazilijo, na koncu pa se je med različnimi ubogimi na obrobju razdajal kar 27 let (1971–1998). Potem je v Brazilji težko zbolel, dvema operacijama na vratnih vretencih je sledila še tretja in zdravniki so ga komaj rešili. Ostal je popolnoma nepokreten (tetraplegik) in takšnega so pripeljali v Slovenijo na Inštitut za rehabilitacijo Soča. Ostal je živ, tudi po veliki zaslugi svoje sestre, tudi redovnice, sestre usmiljenke Nade Zakrajšek, tako da je odšel v Duhovniški dom v Ljubljani, kjer je še danes. Stanje se mu je, čeprav počasi, izboljševalo in tako je lahko obhajal zlato mašo med svojimi rojaki. O njegovem življenju je na zlati maši spregovoril pridigar pater dr. Leopold Grčar. Na koncu so zlatomašniku farani segli v roko, veliko med njimi je tudi takoj prepoznal, v imenu prebivalcev njegove rojstne vasi je prejel tudi sliko svoje rojstne hiše in pleteno srce.

Dva dni prej pa je v cerkljanski cerkvi upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran blagoslovil nove orgle, ki so sicer prvič zaigrale ob veliki noči 2018. Dela za obnovitev orgel so se pričela z aktivnim sodelovanjem domačega župnika mag. Janeza Žaklja, ključarjev, gospodarskega sveta, cerkvenih pevcev in poznavalcev. Dela obnove in dopolnitve instrumenta je prevzela orglarska delavnica Izdelovanje in popravilo glasbenih instrumentov Anton Škrabl s.p. Pred dvema letoma so po veliki noči razstavili in uporabne dele odpeljali v orglarsko delavnico. Iz rabljenih, vendar zelo dobro ohranjenih 18 registrskih orgel Gustava Steinmanna iz Nemčije so izdelali nove orgle. Naredili so identično drugo omaro in prav tako poskrbeli za rezljane okraske pri Anici Ahčin. Dodana sta bila dva nova registra. V tem letu je Viljem Grojzdek izdelal podest na koru, Andrej Turšič ml. korno ograjo, Klemen Zorko pa klopi za pevce. Postavitev novih orgel so omogočili farani cerkljanske župnije in dobrotniki. Posebej so se zahvalili družini Martina in Marije Duhanič z Gazic, ki je za nove orgle prispevala precejšen delež celotnega zneska, ter predstavnikoma orglarske delavnice Mateju Kotniku in Andreju Peperku. Dan kasneje je sledil še koncert na novih orglah, na katerem so nastopili Antonio Vogrinc in Jernej Fabijan (oba na orglah), sopranistka Anja Žabkar in baritonist Jure Klenovšek.

R. R.
« Nazaj na seznam