Časopis za pokrajino Posavje
26.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zmagovalka prve posavske kotüjade je ekipa VTKD Cerklje ob Krki

Objavljeno: Ponedeljek, 09.12.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
1_posavska_kotüjada_brezice (45)

Na 1. Kotüjadi se je kuhalo deset posavskih kotlov.

Preteklo soboto so na svoj račun prišli ljubitelji kulinarike, še posebej posavske, saj so lahko okušali mesne enolončnice, ki so nastale izpod vrtečih se kuhalnic desetih ekip na sploh prvi izvedbi etnološko-kulinarične prireditve Kotüjada oz. 1. festivalu posavskega kotla. Dogodek, ki se je odvil na izobraževalno-vadbenem centru pri ETrŠ Brežice, je organiziralo Društvo za pospeševanje turizma Posavja, pod generalnim pokroviteljstvom podjetja Posavc d.o.o., ki je prejšnji večer pripravil tudi miklavževanje in koncert ob 20-letnici podjetja.

1_posavska_kotüjada_brezice (92)

Zmagovalna ekipa VTKD Cerklje ob Krki

Po besedah direktorja podjetja Posavc d.o.o. Ivana Vogrinca, ki je tudi predsednik Društva za pospeševanje turizma Posavja, je pred tremi meseci minilo 20 let od ustanovitve podjetja, zato so se odločili, da bodo v prazničnem decembru pripravili prireditev in koncert ob jubileju. 6. decembra so pred poslovno stavbo podjetja Posavc organizirali miklavževanje s prihodom Miklavža v spremstvu Kapelskih krampusov ter druženjem ob kuhanem vinu in čaju. Prvi od treh decembrskih dobrih mož je obdaril približno 120 otrok, za krampuse iz Kapel pa je bil to tako rekoč prvi pravi javni nastop (letos so se sicer že predstavili na dobovskem Fašjenku). Sledil je še koncert posavske zasedbe D’Palinka band, prireditev pa je zaokrožila Petkova pumpa z DJ Boštjanom.

1_posavska_kotüjada_brezice (68)

Ocenjevanje lanenih in ajdovih kruhov

Naslednji dan, 7. decembra, pa je potekala prva izvedba etnološko-kulinarične prireditve Kotüjada. »V društvu, ki smo ga ponovno oživeli, smo si zamislili prireditev, s katero bi poskušali dvigniti posavsko kulinariko. Že pred časom smo precej sodelovali pri nastajanju knjige Okusi Posavja, v kateri so zbrani recepti pravih, karakterističnih posavskih jedi, pri čemer ni nihče te zgodbe nadaljeval v smislu, da bi te jedi začel bolj promovirati oz. uveljavljati, izjema je bizeljski ajdov kolač, ki ima že približno 20-letno tradicijo. Zato smo se odločili za neke vrste paradno jed – posavski kotü, ki bi se lahko ’prijela’ in začela uveljavljati v tem prostoru,« je pojasnil Vogrinc in dodal, da so h kuhanju posavskega kotla povabili tudi vse posavske župane in poslance, a se ni razen brežiškega župana, ki je udeležbo svoje ekipe tik pred zdajci nato odpovedal, od ostalih nihče prijavil. Zato si Vogrinc v prihodnosti želi večjo aktivnost javno izpostavljenih ljudi na tovrstnih prireditvah.

received_989381071429950

Kapelski krampusi z Miklavžem

V kuhanju posavskega kotla se je pomerilo deset ekip, med katerimi je bila po mnenju ocenjevalne komisije v sestavi Slavka Preskar, Milena Vranetič (poskrbela tudi za vso tehnično podporo), Vita Petek, Srečko Kunst in Roman Baškovč najbolj izvirna ekipa VTKD Cerklje ob Krki, drugo mesto je osvojila ekipa Kapelske šef'lce (TD Kapele), tretje pa ekipa Kr’tako z Zdol. Tekmovale so še ekipe: Posavc, Selski dedje, Stojanski gadje, Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, ekipa iz Pecirka (Veliki Obrež), Fantje z vseh vetrov in Pixie 650 iz Novega mesta. Seveda so lahko obiskovalci skuhane posavske kotle nato tudi pokusili. Člani komisije so imeli ta dan veliko dela, saj so morali oceniti tudi še 55 razstavljenih lanenih in ajdovih kruhov, ki jih je speklo 32 gospodinj iz brežiške občine. Najboljši lanen kruh je spekla Anica Črnelič, najboljši ajdov pa Jožica Slovenc. Kot nam je povedala Milena Vranetič, se je zbralo še več kruhov, kot se jih po navadi zbere na Dnevu kruha, vina in salam v poletnem času, po njenih besedah pa se doslej v gospodinjstvih iz brežiške občine verjetno še nikoli v zgodovini ni speklo toliko lanenih in ajdovih kruhov kot tokrat. Dogajanje so popestrili še nastopi treh folklornih skupin – FS KD Franc Bogovič Dobova, FS DU Brežice in FS Spomin DU Sevnica, Luksus banda in Dubravski vejevniki. Potekala je tudi posavska ekološko-kmečka tržnica s približno 20 ponudniki domačih pridelkov in ročnih izdelkov. Prireditev je vodila Alja Kovačič.

posavc_brezice_miklavzevanje (2)

Direktor podjetja Posavc Ivan Vogrinc, ki predseduje tudi Društvu za pospeševanje turizma Posavja

Vogrinc nam je za naš medij še izjavil, da je za podjetjem Posavc zelo pestro obdobje dveh desetletij. V tem času so razvili kar nekaj dejavnosti, od zaposlovanja dijakov in študentov, kar je preraslo v celoten kadrovski inženiring in tudi agencijo za zaposlovanje, ustanovitve centra za tehnično varnost (varstvo pri delu, pred požari, imajo svoj gasilski servis), zelo močnega izobraževalnega centra, v sklopu katerega je tudi šola vožnje, ki pokriva vse kategorije prevoznih sredstev (»Smo ena najuspešnejših šol vožnje v Sloveniji.«), do ukvarjanja s turizmom, ki je njihova najmlajša dejavnost. »Na vseh področjih želimo biti najboljši, drugače se tudi podjetje ne bi razvijalo v pozitivni smeri. Naš cilj v bodoče je ne rasti v nedogled, ampak ohraniti zdajšnji obseg in utrjevati svoj položaj na omenjenih področjih,« je še dejal direktor Posavca, ki je na čelu podjetja od vsega začetka.

R. R., foto: R. R., A. H. in Kapelski krampusi
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

19.05.2020 | Oglas

Igrače