Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Znan zmagovalec 62. sevniške salamijade

Objavljeno: Nedelja, 12.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Salamijada 2023 (29)

Najboljši salamarji na materi vseh salamijad

Društvo salamarjev Sevnica je tudi letos 10. marca, ob dnevu 40 mučenikov, izvedlo tradicionalno sevniško salamijado.

Tako kot pretekla leta je tudi letos ocenjevalna komisija dan pred razglasitvijo najboljših salamarjev v posameznih kategorijah v sestavi Dušan Lipej (predsednik), Bojan Zagorc, Braco Miroševič, Franc Sotošek, Karl Kozole in Gal Motore ter Miloša Krošlja, ki je rezal salame za ocenjevanje, ter zapisnikarjev Stojana Anzelca in Petra Žuraja v posebni sobi Gostišča Vrtovšek imela obilo dela, saj je morala poizkusiti in oceniti 11 salam v mednarodni kategoriji prijateljev, 23 salam domačih rejcev in v glavni kategoriji 101 salamo. Skupaj torej 135 salam. Komisija je ocenjevala zunanji izgled, vonj, prerez (barva), vsebino in okus. Zmagovalec in prejemnik prehodnega pokala je bil razglašen na tradicionalni prireditvi na dan mučenikov.

NAJBOLJŠO SALAMO IZDELAL UPOKOJENI PLESKAR

Salamijada 2023 (1)

Na 62. sevniški salamijadi je zmagal Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem, ki je prejel tudi prehodni pokal, na katerem je vpisano tudi njegovo ime.

Sevniška salamijada se je začela v popoldanskem času in na stojnicah so obiskovalci (vstop na prireditev je nežnejšemu spolu po tradiciji prepovedan) poizkušali domače dobrote tako lokalnih kot tujih izdelovalcev mesnih izdelkov, ob glasbi ansambla Juhu pa se je odvijalo tekmovanje v metanju prest (nagrada je bil odojek) in ugotavljanje teže mesnih izdelkov, ki so bili v košari na odru. V večernem času je prišel čas podelitve priznanj in diplom ter razglasitev najboljših izdelovalcev salam v treh kategorijah. V mednarodni salamijadi prijateljev je 1. mesto osvojil Vedran Šinko iz Pušće, 2. mesto Dražen Beluh iz Šenkovca in 3. mesto Stjepan Gudec iz Pušće (vsi iz Hrvaške). Med rejci iz sevniške občine je 1. mesto osvojila družina Tomažin iz Otavnika pri Tržišču, 2. mesto Božo Kragl iz Lončarjevega Dola in 3. mesto Andrej Lisec iz Osredka pri Studencu. Vrhunec dogajanje je bila podelitev diplom in praktične nagrade za najboljši salame. 3. mesto je osvojil Janez Peterlin iz Bele Cerkve pri Šmarjeških Toplicah, 2. mesto Milan Daničič s Kompolja pri Boštanju in 1. mesto Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem (upokojeni pleskar in izkušen salamar). Košaro domačih dobrot je osvojil Boris Milič, ki je ob ugibanju teže zapisal, da je košara težka 8152 g, dejanska teža pa je bila 8156 g).

DRŽAVNO PRVENSTVO SALAMIJAD BO V STRAŽI PRI NOVEM MESTU

Navzoče je nagovoril predsednik Društva salamarjev Sevnica Zdravko Mastnak, ki je tudi podelil plaketo prijateljstva za dolgoletno zgledno sodelovanje Občini Sevnica. Le-to je v njenem imenu prevzel župan Srečko Ocvirk, ki je prav tako nagovoril navzoče na prireditvi, ki jo je že tradicionalno povezoval Slavko Podboj. Predsednik Zveze salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec je vse prisotne obvestil še o pogojih tekmovanja na državnem prvenstvu salamijad, ki se bo odvijalo 5. junija v Straži pri Novem mestu v sodelovanju z Zvezo društev vinogradnikov Slovenije.

Ob glasbi in pijači ter okušanju salam se je druženje nadaljevalo pozno v noč in verjetno tudi jutro.

S. R./Anton Hruševar

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam