Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Znanilke jeseni se že zbirajo

Objavljeno: Četrtek, 12.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
meholastovke (2)

Mladiči kmečkih lastovk. Foto: M. Tokić

Ko nastopi meteorološka jesen, se pričnejo zbirati znanilke tega letnega časa, ki na tak način oznanjajo, da bodo vsak čas poletele v tople kraje. To so lastovice, ki svoja domovanja približajo človeškim bivališčem. V našo bližino se vrnejo spomladi, da pri nas vzgojijo nov rod, ali pa celo dva.

vletulastovke (1)

Lastovke so hitre letalke, zato jih je težko ujeti. Foto: M. H.

Kmečke lastovke naredijo gnezda, ki so zgoraj odprta, tako lahko opazujemo, kako mladiči rastejo. Mestne pa imajo okroglo zaprto gnezdo, kamor vodi vstopna odprtina. Svoje mladiče pa ene in druge, ko se operijo, naučijo iskati hrano. Lastovke so koristne ptice, ki se hranijo z žuželkami ter polovijo izredno velike količine škodljivega mrčesa. Znano je, da po njihovem letu lahko ugotovimo, kakšno vreme nas čaka. Ko se približuje slabo vreme, je zračni pritisk nizek in mrčes se zadržuje nižje pri tleh, tako se tudi lastovke v nizkem letu spustijo za njim.

Že davnega leta 1926 je bil v Ljubljani ustanovljen Ornitološki observatorij, ki se je ukvarjal s proučevanjem ptic. Njegov naslednik je danes delujoči Prirodoslovni muzej Slovenije, ki ima pod svojim okriljem mnogo amaterskih in profesionalnih ornitologov. Pred tremi desetletji so ustanovili tudi Ornitološko postajo na Vrhniki, da bi redno spremljali selitev ptic. Na njihovem seznamu se je znašla tudi kmečka lastovka, ki je ena izmed ptic selivk. Selitev v tople kraje sovpada z dolžino dneva. Ptice se pričnejo zbirati v jate in za svoj odhod izberejo dnevno svetlobo. Pravijo tudi, da dlje časa, ko se zadržijo na naših tleh, tem lepšo jesen lahko pričakujemo.

M. H., Foto: Nekaj čudovitih fotografij lastovk v gnezdu je prispeval Meho Tokić.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce