Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​23. november – Dan generala Rudolfa Maistra v Leskovcu pri Krškem

Objavljeno: Sreda, 24.11.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Blagoslovitev spomenika padlim 1928-2

Odkrije spomenika padlim v 1. svetovni vojni, Leskovec pri Krškem, 3. junij 1928 (Foto Bavec, hrani Valvasorjeva knjižnica Krško, iz zbirke g. Stanka Vakselj)

Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem je v luči zgodovinskih danosti in povezanosti tudi letos obeležila Dan generala Rudolfa Maistra, a zaradi zdravstvenih razmer v državi okrnjeno.

V župnijski cerkvi je bila darovana sv. maša v spomin padlih v 1. svetovni vojni in pokojnih izgnancev, krajevna skupnost pa je na svoji spletni strani na kratko predstavila zgodovino postavitve spomenika na Trgu borcev v Leskovcu in počastitev umrlih skozi čas.
 
Maistrov dan Republika Slovenija slavi v spomin na 23. november 1918, ko je kasnejši general s svojo borbeno skupino v Mariboru razorožil nemško vojsko in prevzel oblast, pogumno dejanje pa je pri razmejevanju držav, nastalih iz nekdanje velike Avstro-Ogrske, Slovencem pridobilo del Koroške in Štajerske.
 
V mašnem nagovoru je župnik Ludvik Žagar poudaril, da je smrt ogromne množice mož in fantov v najvitalnejših letih – 9 milijonov, iz župnije Leskovec jih je bilo 113 – globoko zarezala v desetletja po 1. vojni, saj je skoraj vsaka družina izgubila katerega od svojcev. Ostalo je 4 milijone vdov, nad 8 milijonov sirot, samo na slovenskih tleh nad 40.000, množica pohabljenih in hromih, ohromljeno gospodarstvo, ki so ga poskušali oživeti vdove, starci in otroci … pa tudi Cerkev.  Nič manjše ni bilo gorje med 2. svetovno vojno, ko so tudi prebivalci posavskega in leskovškega prostora morali zapustiti svoje domove in oditi v popolno negotovost. Mašne prošnje so zato  izzvenele v vodenje k pravim odločitvam, da bi sv. maša za pokojne pomagala živim na njihovi poti izbire,  saj tudi danes v svetu zaradi vojn trpi ogromno ljudi. Pri obredu je sodeloval Župnijski pevski zbor pod vodstvom Kristine Lovšin Salmič ter bralca Matej Žokalj in Natalija Vakselj.
 
Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem je predvidela tudi postavitev spominskega obeležja na hišo Trg borcev 3, kjer sta bila v njeni predhodnici na naslovu Leskovec 20 rojena častnika 1. vojne Vladimir Pfeifer (1891-1932), kapetan fregate, in Alfred Pfeifer (1886-1914), poročnik, a je zaradi epidemioloških razmer v državi namera prestavljena v naslednje leto.
 
Lj. Š.
« Nazaj na seznam