Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Delo Domna Martiča iz Podbočja v državnem finalu Plakata miru

Objavljeno: Četrtek, 08.06.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
lions_klub_krsko_plakat_miru_2023 (68)

Plakat Miru Domna Martiča iz Podbočja (mentorica Damjana Stopar)

V atriju Mencingerjeve hiše je sinoči potekal sklepni del natečaja Plakat miru 2022/23, ki je letos potekal pod geslom »Naj te vodi sočutje«. 35. izvedba omenjenega mednarodnega projekta, nad katerim bdijo Lionsi, je povezala učence številnih posavskih šol, ki so pod mentorstvom večinoma učiteljev likovne umetnosti ustvarjali v duhu poudarjanja vrednot, ki prispevajo k boljšemu in lepšemu jutri.

Lions organizacija je največja dobrodelna organizacija, ki je v celoti prostovoljna in namenja pomoč tistim, ki jih potrebujejo, je uvodoma poudarila koordinatorka projekta Barbara Smolej Fritz.  Po vsem svetu organizacija združuje 1.400.000 ljudi z enim samim ciljem: pomagati s finančnega vidika, ozaveščati, širiti obzorja, poudarjati vrednote in spodbujati k razmišljanju v smeri miru na svetu, ljubezni, sožitja v medsebojnem delovanju, ljubezni in prijateljstvu.
lions_klub_krsko_plakat_miru_2023 (46)

Barbara Smolej Fritz bo v kratkem prevzela vodstvene vajeti v Lions klubu Krško.



Kot je povedal aktualni predsednik Lions kluba Krško Nejc Kunst, so »v zadnjem obdobju volontirali v obsegu okrog osemsto ur in sodelovali na 31 dogodkih bodisi doma bodisi drugje, s čimer upam, smo pomagali v okolju, v katerem delujemo, predvsem mladim in nadarjenim na področju umetnosti, kulture in športa, prav tako pa ustanovam in v primerih pojava naravnih nesreč.«

Skozi likovno umetnost do razvijanja vrednot v lokalni skupnosti, državni in globalno

lions_klub_krsko_plakat_miru_2023 (12)

Vid Pleterski (skozi štipendiranje) je letos varovanec Lions kluba Krško ...

V projektu Plakat miru sodelujejo 4 milijoni otrok – učencev s celega sveta, ob čemer je Smolej Fritz poudarila, da je »zelo pomembno biti zgled, saj tako vrednota, ki jo posameznik živi in kaže navzven, tudi dejansko od besed preide v dejanja ljudi.« Natečaj poteka na treh nivojih, in sicer znotraj kluba, v konkretnem primeru Lions kluba Krško, na državni ravni, ki je opredeljena kot »district«, vrh pa zaokrožuje v mednarodnem smislu. Dela učencev celega sveta so v sklepnem delu zbrana v mednarodno zaznamovanem velikem finalu, kamor se uvrsti 500.000 del in v lanskem letu je po navedbi koordinatorke krških Lionsov v svetovnem merilu zmagalo prav slovensko delo.
lions_klub_krsko_plakat_miru_2023 (24)

... Tilnu Klavžarju pa je bila namenjena podpora skozi pomoč pri nakupu inštumenta



V sklopu letošnjega Plakata miru so v LK Krško prejeli 66 del iz 13 osnovnih šol, za umestitev na višje ravni pa je potrebno upoštevati tako format kot tudi starost udeleženega učenca (11–14 let).

Koordinatorka projekta Barbara Smolej Fritz (ki bo, mimogrede, za Kunstom prevzela vodstvene vajeti Lions kluba Krško) je obiskovalce seznanila z imeni nagrajencev in navzočim avtorjem plakatov skupaj s predsednikom Kunstom podelila tudi simbolične nagrade (prispevalo jih je domače podjetje Evrosad) in priznanja za sodelovanje, ter njihov dosežek.
lions_klub_krsko_plakat_miru_2023 (38)

Aktualni predsednik LK Krško Nejc Kunst, mentorica učencu Domnu Martiču Damjana Stopar in bodoča predsednica LK Krško Barbara Smolej Fritz


 
V prvem sklopu se je izročenih priznanj razveselilo 14 mladih likovnih navdahnjencev: Lucija Bajc in Jure Pirc Bradač (OŠ Raka), Žana Resnik (OŠ Koprivnica), Apolonija Renko in Janja Jelenc (OŠ Tržišče), Mia Darinka Keser iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, Ian Črpič (OŠ Velika Dolina), Tadeja Baznik (OŠ Cerklje ob Krki) ter Nika Kmetič, Klara Simončič in Eva Kramperšek iz OŠ Boštanj, Jana Gole (OŠ Krmelj), Laura Rostohar iz OŠ Leskovec pri Krškem in Urška Novak iz OŠ Ane Gale Sevnica.

Nato so priznanja prejeli učenci, katerih dela je Lions klub Krško poslal na državno raven – izmed 130 del iz celotne Slovenije, so bili trije plakati iz Posavja, avtorji le-teh pa so Tara Kuhar (OŠ Raka), Žana Skube (OŠ Raka) in Domen Martič (OŠ Podbočje).

Na državnem nivoju je  strokovna žirija v sestavi mag. Mojca Leben, coachinja, mentorica in ekspresivna art terapevtka, doc. Polona Loborec, mag. lik. um., akademska slikarka in Maksim Azarkevič Azram, ilustrator, oblikovalec, grafitar, izbrala 24 finalnih plakatov, in med temi je bilo tudi delo Domna Martiča iz OŠ Podbočje.

Ob koncu prireditve je sledila še zahvala Lei Mežnar za skrbno opravljanje tajniškega del v klubu in Marti Knez za dolgoletno opravljanje računovodskega dela. Lions klub Krško se je zahvalil tudi zaposlenima na krški izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tinki Vukič in Boštjanu Arhu, saj so dogodek, ki je prijetno popestril deževno popoldne, pripravili v sodelovanju z njima.

Priznanja tudi mentorjem

Preden so bila podeljena priznanja tudi mentorjem učencev, ki so sodelovali na letošnjem likovnem natečaju, je Smolej Fritz orisala kratko zgodbo, v kateri je otrok na vprašanje, kaj želi postati, ko odraste, odgovoril: »Učitelj. Učitelj, ker se s svojim delom dotika prihodnosti.«  S to mislijo je poudarila, da prav mentorji stojijo za vsemi uspehi učencev.

In mentorji, katerim je bila izkazana pozornost s podelitvijo priznanj – tako njim kot vsem sodelujočim učencem (tudi tistim katerih dela se niso vrstila v finale), so Damjana Stopar (OŠ Podbočje), Andreja Novak Gabrič (OŠ Raka), Gregor Germ (OŠ Leskovec pri Krškem), Nena Bedek, ki bdi nad delom učencev v kar štirih osnovnih šolah sevniške občine (Boštanj, Tržišče, Krmelj in Šentjanž), Nataša Dular (OŠ Koprivnica), Anja Horvat (OŠ Ane Gale Sevnica), Janja Flisek Balog (OŠ Sava Kladnika Sevnica) ter Urška Jekler (OŠ Cerklje ob Krki in OŠ Velika Dolina) in Rina Baršek iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško.

Zaključek natečaja v zgodovinsko pomembni hiši, v kateri so v preteklosti odmevali koraki Janeza Vajkarda Valvasorja in pozneje Jožeta Mencingerja, sta obogatila nekdanja učenca Glasbene šole Krško, ki sta danes že dijaka, sicer pa oba letos varovanca Lions kluba Krško (eden z vidika štipendiranja in drugi v znamenju pomoči pri nakupu instrumenta); glasbeni pridih dogodku sta pridala Vid Pleterski na klavirju in Tilen Klavžar na evfoniju ob klavirski spremljavi prof. Estere Cetin.

Izražena je bila tudi zahvala zakoncema Žagar iz Volovnika blizu Leskovca pri Krškem, ki sta darovala teleskop, katerega je prav Lions Klub Krško predal njihovemu častnemu članu, patru Karlu Gržanu. Slednji je s krškimi Lionsi še posebej povezan, saj so mu pomagali pri vzpostavitvi delovanja komune na Razborju pod Lisco in na Kobilju v Prekmurju. Uradni del se je sklenil z ogledom razstavljenih plakatov.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam