Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Košnja otave na star način

Objavljeno: Torek, 16.08.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20220813_171625
V sobotnem popoldnevu so se članice in člani Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn zbrali v Gorenji Lepi vasi. Gostoljubje so jim ponudili na Kerinovi domačiji. 

S seboj so prinesli kose, osle, grablje in veliko dobre volje. Po zelo prijaznem sprejemu gospodarja Janka in gospodinje Mimi, so se odpravili na bližnji travnik. Kosice in kosci so preverili  ter nabrusili svoje kose in košnja se je lahko začela. S seboj so prinesli tudi 'babco' ter  'klepec'  in prikazali navzočim opravilo klepanja kose, ki ga sedaj že malokdo obvlada.
20220813_165144

Čeprav je izredna suša močno prizadela travnik, so dobro nabrušene kose v rokah izkušenih kosic in koscev temeljito opravile svoje delo. Bolj izkušeni, so podelili kar nekaj modrih nasvetov, grabljice so pograbile nakošeno travo, vse skupaj pa so začinili s smehom in dobro voljo.

Po opravljenem delu je gospodar vse povabil na obilno in okusno malico, ki jo je pripravila gospodinja. Druženje se je nadaljevalo do poznih večernih ur ob pogovoru, obujanju spominov in prepevanju slovenskih ljudskih pesmi. Vsako tako srečanje opominja na kmečka opravila, ki počasi izginjajo iz našega vsakdana, je pa tudi  priložnost, da jih ohranjamo vsaj kot prikaz za vse, ki tega nikoli niso videli in delali. Hkrati pa so priložnost za sproščeno druženje, tkanje novih in utrjevanje starih vezi.

Vsi navzoči so se dogovorili, da se naslednje leto zopet snidejo, pokosijo del travnika in uživajo v vonju sveže pokošene trave ter v veselem druženju.
 
Irena Janc
« Nazaj na seznam