Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Kostanjevici na Krki so obeležili 50 let vrtca

Objavljeno: Četrtek, 18.05.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_2204

Kostanjeviški vrtičkarji, napravljeni v žabice, imenovane plavčki

Telovadnica OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki je minuli petek zvečer 'žuborela' od otroškega vrveža, saj je v njej potekala prireditev »Plavčkovo zorenje«, s katero so obeležili 50-letnico prve zgradbe vrtca in več kot 66 let predšolske vzgoje v kraju.

V prvih povojnih letih, natančneje leta 1955, ko so v Kostanjevici na Krki na pobudo tedanjega ravnatelja Lada Smrekarja v Tednu otroka ustanovili Društvo prijateljev mladine, so si kot prvo nalogo zastavili ustanovitev otroškega vrtca. Že leto kasneje, v šolskem letu 1956/57, so v osnovni šoli enega izmed razredov spremenili v oddelek vrtca, ki je sprejel prvih 18 predšolskih otrok. V pretežno podeželskem okolišu je bila to izjemno napredna poteza tedanjega vodstva šole in občine, je povedala ravnateljica kostanjeviške šole Melita Skušek.
Kostanjevica_vrtec_Plavcek_otvoritev_10

Odprtje novega vrtca 5. septembra 2014


 
Prvo stavbo vrtca so odprli 1973
 
»Seveda takrat še nihče ni razmišljal o programu, normativih in standardih: mizicam in stolom so znižali noge, dodali nekaj poličk in obešalnikov, stene igralnice pa je slikar Lojze Perko poslikal z Disneyevimi motivi. In seveda, Kostanjevica na Krki je dobila tudi prvo vzgojiteljico Bredo Strel, ki je nato povečini sama in z občasno pomočjo učiteljice Stane Gajšek delo v vrtcu vodila do leta 1973, ko je bila po veliki prostorski stiski, vedno večji potrebi po predšolskem varstvu in ob dejstvu, da sta leta 1968 začela delovati tudi dva oddelka obvezne male šole, v Kostanjevici zgrajena prva sodobna stavba vrtca,« je nadaljevala. Stavbo, zgrajeno po načrtih Vojka Cerovška, so odprli 28. junija 1973. Vrtec je imel tri sodobne igralnice s sanitarijami in razdelilno kuhinjo, ločeno garderobo in zbornico. Vpis otrok se je v naslednjih letih zelo povečal, zato se je vrtec neprestano širil tudi v prostore šole.
DSC_2185

Vzgojiteljice, ki so bile deležne posebne pozornosti, ravnateljica in predstavnica občine

»Leta 2012, ko so v šoli gostovale že tri skupine otrok, je v novi občini Kostanjevica na Krki dozorelo spoznanje, da je rekonstrukcija starega vrtca in dozidava nujno potrebna, saj tudi normativno nismo mogli več zagotavljati optimalnih pogojev za otroke in zaposlene. 26. avgusta 2013 je občina Kostanjevica na Krki  z izvajalcem podpisala pogodbo za prenovo starega vrtca, že naslednje leto pa smo 5. septembra 2014 prvič vstopili v 1,2 milijona vredno stavbo s sedmimi oddelki in vsem, kar danes potrebuje sodoben vrtec.«
 
Zbornik in fotografska razstava …
 
DSC_2221

Ogled fotografske razstave v šolskem atriju

Vse mejnike v več kot 66 letih predšolske vzgoje v občini so strnili v zbornik, ki so ga poimenovali Plavčkovo zorenje (vrtec se namreč imenuje Plavček – po vrsti žabe, ki živi v Krakovskem gozdu in katere samci imajo ob drstitvi svetlo modro kožo). »Prebrskali smo šolske in vrtčevske kronike in se skozi fotografije in zapise spomnili vseh zanimivih trenutkov, skozi katere se je zapisalo skoraj vsako srce našega šolskega okoliša. Toliko velikih in majhnih zgodb se je spletlo v teh letih in vsaj nekatere smo poskušali ponovno obuditi,« je povedala Skušek in povabila tudi k ogledu fotografske razstave v šolskem atriju, v gozdičku pri vrtcu pa so uredili čutno pot, ki vodi do knjižnih potepink pri Muci Copatarici.
 
… ter priznanja štirim vzgojiteljicam
 
Posebne pozornosti in daril so bile deležne štiri vzgojiteljice, ki so v teh 66 letih gradile, širile, vodile in usmerjale dejavnosti vrtca: prva vzgojiteljica in vodja vrtca od 1956 do 1988 Breda Strel, Meta Kuplenik, ki je vrtec vodila od 1988 do 1999 (praznovanja se ni mogla udeležiti), Ana Pečar, ki je bila pedagoška vodja in pomočnica ravnateljice vrtca med leti 1999 in 2022, ter Mihaela Jarkovič, ki je nalogo pomočnice ravnateljice za vrtec prevzela v letošnjem šolskem letu. Ravnateljica se je za posluh in podporo zahvalila tudi Občini Kostanjevica na Krki, v imenu katere je zbrane nagovorila občinska svetnica Mihaela Kegljevič. Iz svojega leta obiskovanja tamkajšnjega vrtca se je spomnila predvsem »materinske ljubeznivosti in skrbi takratnih vzgojiteljic, ki so bile podaljšana roka naših mam in babic«. Danes je seveda vrtec nekaj povsem drugega, saj presega varstvo najmlajših in je prva izobraževalna stopnica na življenjski poti otrok. »Zato smo lahko ponosni, da nam je pred leti uspelo stavbo tako lepo prenoviti in dograditi, hkrati pa zadovoljiti vsem standardom, ki pritičejo pojmu moderno zasnovanega vrtca,« je dejala ter se zahvalila »požrtvovalnim vzgojiteljicam, ki navkljub izzivom sedanjosti uspevajo v njem ohranjati domačnost in čarobnost«.
 
V programu so seveda sodelovali malčki in strokovne delavke iz vseh sedmih oddelkov kostanjeviškega vrtca, ki so s pravljico Plavčkova veselica navdušili prisotne, med katerimi so seveda prevladovali njihovi starši in drugi družinski člani.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam