Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​IN MEMORIAM: Velikani ne odhajajo

Objavljeno: Ponedeljek, 21.02.2022    Rubrika: Prejeli smo Redakcija
Plenkovic-cb

Mario Plenković

»V soboto zvečer (19. 02. 2022) se je v KBC v Zagrebu po dolgi in hudi bolezni poslovil profesor Mario Plenković (1947),« je sporočila Hina. Tisti, ki smo imeli to čast in zadovoljstvo, da sodelujemo s profesorjem, smo sicer vedeli, da ima profesor zdravstvene težave, a smo bili prepričani, da bo zmagal.

Tako kot je vselej zmagoval, ko je šlo za nove prispevke k znanosti in še bolj za zmage v razširjanju navdiha pri študentih v znanstveno-raziskovalnem delu. Seveda, profesor Plenković se ni poslovil, kajti posloviti se pomeni oditi.  Za vedno. Torej profesor ni odšel, ampak se je samo podal na potovanje v novo dimenzijo življenja. Potovati pomeni tudi vrnitev. Vsakokrat, ko se srečujemo z njegovimi znanstvenimi deli, s knjigami, ki jih je napisal, s članki in drugimi pričevanji o njegovem prispevku h kakovosti življenja v družbeni oziroma komunikacijski skupnosti, se dejansko srečujemo s profesorjem.

Doktor znanosti Mario Plenković je bil redni profesor informacijskih znanosti na Univerzi v Zagrebu, od leta 2019 pa profesor emeritus Univerze v Zagrebu in Univerze v Mariboru v Sloveniji. Od leta 2014 je bil član Evropske akademije znanosti in umetnosti (EASA). Med 2013 in 2021 je ustanovil in vodil doktorski študij strateškega komunikacijskega managementa na Alma Mater Europaea/Evropska akademija znanosti in umetnosti v Mariboru. Bil je torej ustanovitelj in vodja doktorskega študija Strateški komunikacijski management na AME – ECM, član Evropske Akademije Znanosti in Umetnosti v Salzburgu, ugleden profesor, intelektualec, znanstvenik, urednik in publicist. Bil je tudi glavni urednik znanstvenih revij Informatologija (1980 -2021) in Mediji, kultura in odnosi z javnostmi (2001-2021).

A v žilah slovitega prof. Plenkovića so se pretakale tudi Brežice in Posavje. Profesor je bil že od leta 2006 član strokovne skupine za ustanovitev Fakultete za turizem, sicer v sestavi Univerze v Mariboru, toda s sedežem in delovanjem v Brežicah. To je bil čas, ko smo v Brežicah snovali prvo slovensko fakulteto za turizem, ki ne bi zgolj delovala v Brežicah, ampak naj bi bila po marsičem res brežiška. Ali drugače povedano, orali smo visokošolsko in akademsko ledino. To je bil čas, ko v Sloveniji še ni bilo fakultete za turizem, čeprav smo bili že vidno prepoznavna dežela turizma. Ravno tako nismo imeli na voljo dovolj ustrezno habilitiranega kadra za delo na fakulteti. Toda  prof. Plenković je uspešno, preko svojih  akademskih povezav iz visokošolskih institucij za turizem, kot so Opatija, Dubrovnik in Zagreb, zagotovil potrebno pomoč. Ravno tako smo različne in nujno potrebne mednarodne ekspertize, ki smo jih potrebovali v procesu akreditacije oz. ustanovitve fakultete, našli v prizadevanjih in nesebičnem trudu prof. Plenkovića. Kasneje, ko je fakulteta začela delovati od leta 2011 naprej, je prof. Plenković predaval tri predmete.

Naj povem, da je bil prof. Plenković tudi aktiven član strokovne skupine za izdelavo nacionalnega projekta Zidaniški turizem kot najnovejšega turističnega produkta, ki se ustvarja na področju posavske in dolenjske regije. Njegove izkušnje in znanja na področju uporabe raziskovalnih metod so bile dobrodošle pri uspešnem zaključku projekta. Ko smo na Fakulteti za turizem v Brežicah v okviru povezovanja teorije in prakse v turizmu koncipirali Akademijo zidaniškega turizma, je bil profesor Plenković uvodničar sleherne od manifestacij, ki smo jih izvajali vsako leto. In še marsikaj bi lahko našteli, s čimer se je prof. Plenković zapisal v zgodovinski spomin Brežic in Posavja. Preprosto, profesor je imel Brežice zelo rad.

Dragi prijatelj, vem kako zelo rad imaš svojo družino, kako se rad vračaš na Hvar v rojstno vas Svirče med sosedi in v objem Mediterana. Naj ti zvonovi sv. Magdalene lepšajo bivanje v večnosti, ki ji sedaj pripadaš. Vem, kaj Ti pomeni biti med prijatelji v konobi željan tiste pristne domače govorice. Vem, kako je veliko Tvoje srce, v katerem je bilo dovolj ljubezni za vse. Ostani to, kar si bil - velikan. Brežice Te bodo pogrešale. Hvala, da si pomagal, da so postale tudi akademsko središče.  

Izražam globoko sožalje družini in vsem, ki so ga imeli čast spoznati in ga spoštovali. 

Vodja strokovne skupine za ustanovitev Fakultete za turizem in njen prvi dekan,
Božidar Veljković
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

09.12.2021 | Redakcija

Zagajska kapela sv. Jurija

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače