Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V spomin Martinu Šošku (1954–2021)

Objavljeno: Torek, 31.08.2021    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
Martin Šoško

Martin Šoško

Vsak, ki je vsaj bežno poznal našega Tineta, dolgoletnega ravnatelja Ekonomske in trgovske šole Brežice, je vedel, da je bil vedno najprej Človek, šele po tem ravnatelj.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti. Dolga leta je poučeval slovenščino v gimnazijskem in ekonomskem programu v Brežicah. Leta 1996 je prevzel vodenje Gimnazije in ekonomske šole Brežice in s tem nadzor nad gradnjo nove šolske stavbe na Bizeljski cesti, kjer je nastala »njegova« ETrŠ.

Vse svoje pedagoško poslanstvo je vložil v razvoj in napredek strokovnega izobraževanja v Brežicah, kar ne pomeni samo sodobne infrastrukture, temveč tudi širjenje izobraževalne ponudbe z novimi in zanimivimi programi. Zato, da bi posavski dijaki imeli možnost šolanja v svoji regiji, zato, da mladi ne bi zapuščali tega obmejnega okolja, ki ga je tudi sam branil med osamosvojitveno vojno.

Rad je bival v svojem domačem okolju, kjer se je sproščal z dejavnostmi, ki so ga povezovale z naravo in ljudmi. Tudi z nami, njegovimi sodelavci. Vedno smo lahko računali na njegovo razumevanje in toplo besedo. Vzel si je čas za vsakdanji klepet in za strokovne razprave. Njegovo veliko spoštovanje sočloveka nam je dajalo motivacijo in voljo za delo z dijaki. Tudi  njim je vedno izkazoval naklonjenost in spoštovanje, razumel je njihove stiske in dileme. In mladi so mu ravno zato zaupali in ga znali ceniti.

Njegovi dijaki in sodelavci, prijatelji in znanci ne bomo nikoli pozabili njegovih čudovitih govorov in izbranih besed, s katerimi nas je vedno znova presunil in v nas vzbudil samospraševanje ter iskanje odgovorov na večna vprašanja našega bivanja. S tem je izkazoval tudi svojo veliko ljubezen do slovenskega jezika in literature, saj je v govore vpletal motive iz slovenske besedne umetnosti ravno na prava mesta ob pravih trenutkih, da smo v njih našli pravo misel. In ob tem smo ostali brez besed …

Tako kot smo brez besed danes, ko se moramo posloviti od dragega Tineta. Človeka, sodelavca, učitelja in ravnatelja. Bil je velik človek, a se ob njem nihče ni počutil majhnega.

Kolektiv SIC Brežice družini izreka iskreno sožalje. 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

26.10.2021 | Prejeli smo

Podrta vrba na delu privatne parcele

ne spreglejte

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu