Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V SMS ZELENI si želimo »Ne vrag, le sosed bo mejak«

Objavljeno: Sreda, 19.05.2010    Rubrika: Prejeli smo
V SMS ZELENI si želimo »Ne vrag, le sosed bo mejak« SMS-ZELENI pozivamo k streznitvi, poenotenju in pripravi dobrih izhodišč vsebine spora ter argumentacijo memoranduma.

V Stranki mladih - zeleni Evrope smo mnenja, da je arbitražni sporazum prava pot, ki bo Slovenijo trajno pripeljala do mednarodnih voda in rešitve medsosedskih razprtij vzdolž celotne meje. Hkrati se zavedamo, da je mogoč tudi drugačen razplet, vendar enostavno ne moremo verjeti, da bi arbitražno sodišče razsojalo navijaško, zgolj v korist ene strani. Vnašanje takšnega strahu in pesimizma ter kritiziranje lastne diplomacije, strokovnjakov in politike, v kampanji proti arbitraži, je neodgovorno početje in je naravnost voda na mlin argumentom sosednje strani. Mag. Darko Krajnc, predsednik stranke SMS - ZELENI je prepričan, da je za mirno reševanje spora mejnega vprašanja slovenskega državnega ozemlja, kot enega od temeljnih atributov suverene države, ob nezmožnosti bilateralnih rešitev s sosednjo republiko Hrvaško, potrebno najti rešitev, ki bo pripeljala tudi do ohranitve pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, kot ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991. Krajnc je ob tem dejal: »V Stranki mladih - zeleni Evrope želimo poleg celostne rešitve mejnega vprašanja poudariti pomen trajnostne zaščite okolja, še posebej celovitosti Piranskega zaliva. Da bomo še naprej priča obisku delfinov in kitov, ki simbolizirajo čiste vode.« V Stranki mladih - zeleni Evrope tudi ne razumemo stališč določenih političnih opcij v Sloveniji, ki kljub starim in neizpolnjenim obljubam z zavajajočimi rešitvami še vedno barantajo z vseslovenskim ozemljem za nemoralno nabiranje političnih točk, kar je povsem neevropsko in nedržavotvorno. Referendum je dejstvo in potrebno ga je uporabiti, da končno že enkrat dosežemo rešitev spornega vprašanja, ki ga politične elite na obeh straneh meje vedno znova izkoriščajo za 'čustven nadzor volilnega telesa'. Skrb državljanov v negotovost izida arbitraže povsem razumemo, saj je Slovenija, kot etnični naselitveni prostor, obdana z agresorji različnih režimov, skozi zgodovino, razen redkih svetlih izjem, vedno izgubljala. Glavni razlog temu pa je bila prav notranja politična razdvojenost. SMS - ZELENI pozivamo politike in stroko k streznitvi, državotvorni drži in skupni pripravi dobrih izhodišč vsebine spora ter argumentacijo memoranduma. Slovenska politika pa naj poleg odpiranja meja in omejitev v svojih glavah, svojo politično moč, čas in denar raje usmerja v reševanje ogroženega, a srčnega slovenskega življa izza državnih teritorialnih meja ter izboljšanje kvalitete slovenskega morja.

Pozivamo državljanke in državljane, naj se v nedeljo 6. junija, udeležijo referenduma o arbitraži in glasujejo ZA. Prav je, da se volivci v času referendumske kampanje poglobljeno informirajo o enkratni ponujeni možnosti rešitve slovensko - hrvaškega mejnega zapleta, ki vsekakor je zapleten, a naj ne nasedajo še naprej cenenim populizmom. »S podporo arbitražnemu sporazumu lahko sprožite zgodovinski začetek konca predolgo trajajočega spora med sosednjima državama,« je zaključil predsednik SMS ZELENI LO BREŽICE Tadej Škof ter za konec še dodal, da najbolj trpijo prav državljani, ki živimo ob meji. Vidimo se na referendumsko nedeljo, 6. junija, kjer bomo mladi in zeleni obkrožili ZA, saj smo siti že 20 let trajajočega slepljenja naroda z eno in isto volilno temo.

« Nazaj na seznam
»